Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито

...
Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока

„ Няма да има шоково увеличение на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли ”. Това увери феновете на Станислав Тодоров , новият ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

„ Комисията работи интензивно по пресмятане на ценовите съставни елементи, които влизат в цената за тока за бита. България е в доста спокойна обстановка във връзка с електрическата енергия, за разлика от газа, тъй като има лично произвеждане, което е задоволително да обезпечи потребностите на бита и бизнеса. Газа внасяме напълно. Скоковете на международните тържища на газ и електричество няма да обиден в такава степен българските консуматори ”, сподели още Тодоров.

По думите му най-разпространената цена за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна цена. От тях 6 стотинки са за транспорт, изясни Тодоров.

„ Булгаргаз ” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като пристигна краят на месеца. Ако войната свърши и Русия стартира да доставя газ както преди този момент, цената ще падне фрапантно, само че към днешната дата нарастване ще има и то няма да е с 3%%. „ Булгаргаз ” ще даде планирана цена за април ”, изясни шефът на КЕВР.

Относно договарянията с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров сподели, че сега се договаря методът на транспорт , ако Русия спре газоподаването си.

„ В момента не се внася азерски газ, тъй като цената би била доста по-висока от тази, която сме договорили дълготрайно ”, изясни той.

Председателят на Регулатора разкри, че се чака да излезе европейска инструкция, която да задължи всички страни да отстранен бариерите , които попречват семействата да създават сами своето електричество. В тази стратегия е заложено на всеки, който купи слънчев панел за жилището си, да бъдат възобновени 70% от вложената сума.

„ Искаме да дадем опция на българските консуматори сами да създават електричество за своите потребности. Инвестицията се изплаща от по-ниската цена за към 7 години ”, добави Тодоров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР