Няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската след

...
Няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската след
Коментари Харесай

Гьоков: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

" Няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската след преизчисляване на пенсиите. Аз настоявам, че казусът с пенсиите е в резултат на решения на предходното 46-о Народно заседание. Бяха основани свръх упования за преизпълнение на държавния бюджет, без да се регистрират опциите на този бюджет ". Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по отношение на преизчисляването на пенсиите и за аргументите някои от пенсионерите да бъдат ощетени, както и какъв е механизмът за компенсиране

По думите му " основаното напрежение не е единствено от това, че са получили с няколко лв. по-ниско заплащане, а и по тази причина, че при преизчисляване на пенсиите , методът е неправдив, без да се регистрира самостоятелният принос към осигурителната система ".

Той акцентира, че няма да има по-ниска пенсия за месец януари 2022 година по отношение на пенсията от месец декември 2021 година ", уточни общественият министър.

" Аз постоянно съм се чудел за какво ръководещите, които вкараха Коронавирус добавката за пенсионерите , го направиха посредством пенсионната система. Национален осигурителен институт има съществени обичаи при изплащането на разнообразни добавки и по тази причина е логически въпроса за какво тези изплащания не са в обществената система ", добави Гьоков.

Според него изказванието, че всички приходи от пенсии ще се покачват с идентичен %, е образувано от настройки, в това число и от тези на политиците.

" Ще бъде допълнена самостоятелно на всеки пенсията до размера на декемврийската пенсия с с нова добавка. Всички пенсионери би трябвало да са наясно, че пенсията им плюс добавките през месеците от януари до юни 2022 година ще бъдат равни на декемврийската пенсия през 2021 година Коронавирус добавката е до юни месец. Механизмът ще бъде подобен, че да не бъде ощетен никой ", безапелационен е министърът.

От парламентарната естрада Гьоков съобщи, че неговото предпочитание е въпросът да бъде решен с трайно нарастване на пенсиите за всички, а не с добавки.

Той изясни, че по отношение на новата по-висока тежест на осигурителния стаж, са били преизчислени всички пенсии за трудова активност . " Това преизчисляване се извърши без да се трансформира приходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година застрахователен стаж % беше повишен от 1.2 на 1.35 ", добави министърът.

" Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж набъбна от 300 на 370 лв. , което е нарастване с 23%, това се отрази удобно на приходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на обществената пенсия за напреднала възраст се усили от 148 лв. на 170 лв., нарастване с 14.3%, това се отрази удобно на 58 000 пенсионери ", изброи още той.

Гьоков акцентира, че пенсиите следва да бъдат увеличени с най-малко 6.1% , в случай че бъде реализиран консенсус с сътрудниците и че, този механизъм може да бъде признат от през юни 2022 година.

Депутатите изслушват министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков за преизчисляването на пенсиите и за аргументите някои от пенсионерите да бъдат ощетени от това, както и по какъв начин ще бъдат обезщетени възрастните хора, които получиха понижаване на приходите си по отношение на последните месеци на 2021 година.

Изслушването се предава директно по Българска национална телевизия и БНР.

В дневния ред е и план на решение за въвеждане на обезщетителен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар , препоръчан от ПГ ГЕРБ-СДС.

В началото се записаха 190 народни представители в залата и девет онлайн. Заседанието стартира с декларация на " Продължаваме Промяната " за вчерашния митинг, проведен от " Възраждане " , против зеления документ.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР