Няма да има конституционни промени под български диктат. България трябва

...
Няма да има конституционни промени под български диктат. България трябва
Коментари Харесай

Противопоставянето на България е в основата на предизборната програма на ВМРО-ДПМНЕ

„ Няма да има конституционни промени под български диктат. България би трябвало да извърши решенията на съда в Страсбург, по отношение на правата на македонското малцинство, което живее на нейна територия. Македония не би трябвало да прави отстъпки по отношение на София, по този начин както го направи по отношение на Атина. България ще наложи ново несъгласие по пътя на РСМ към Европейски Съюз, във връзка със своите искания по отношение на общата история “.


Това съобщи в изявление за " 360 градуса " заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Относно значимостта на конституционните промени при съставянето на държавното управление, Николоски сподели, че не мисли, че този въпрос „ ще бъде в дневния ред “ на изборната конкуренция.

„ Не мисля, че той въобще ще бъде в дневния ред, тъй като всички знаят позицията на ВМРО-ДПМНЕ и ние няма да я променим. Ние, като управление, сме посочили, че не променяме възгледите си, тъй че не мисля, че някой ще хаби сила, пробвайки се да принуди ВМРО-ДПМНЕ да направи нещо, което опонира на нашите убеждения, на нашата стратегия и на това, което имаме като позиция досега “, съобщи той.

Николоски добави, че ВМРО-ДПМНЕ не е гласувало и няма да гласоподава конституционни ремонти под „ българска диктовка “.

„ Позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да има конституционни промени под български диктат и в никакъв случай няма да има. Ако България желае някакво придвижване във връзка с по този начин наречените права на малцинствата, те по този начин ги назовават, следователно би трябвало да се обърнем към най-подходящата институция за малцинствата и правата на индивида в Европа - това е Европейският съд по правата на индивида от Страсбург, от Съвета на Европа. Там резултатът е 14 - 0, 14 присъди в интерес на македонците в България и нула присъди в интерес на българите в Македония. Ако България желае да приказва за седемстотин и нещо души, които са споделили, че приказват български език и се усещат българи в Македония, заслужено е за стотици хиляди македонци, които не могат да бъдат оповестени в преброяването като македонци, тези решения да бъдат изпълнени. Преди една година казахме да стартираме с три, само че, несъмнено, няма да се спрем на три, тъй като България като държава-членка на Европейски Съюз и на Съвета на Европа (СЕ), а Македония единствено на съдебна експертиза, изисква да се съблюдават човешките права на малцинствата. тогава тя самата би трябвало да ги съблюдава “, сподели заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Той спекулира, че, когато преговорният развой сред Северна Македония и Европейски Съюз стартира, България ще наложи несъгласие по отношение на някои неизяснени въпроси от общата история на двете страни.

„ Ще дойдат и ще кажат - подпишете Гоце Делчев, че е българин, след това ще дойдат и ще кажат подпишете, че илинденци са били българи или че Илинденското въстание е направено от български офицери... Извинявайте, само че това не е нашето виждане за нещата “, сподели Николоски.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че договорът за добросъседство, подписан сред България и РСМ през 2017 година, е неравномерен във връзка с въпроса с малцинствата и по тази причина партията му е срещу контракта. Той добави, че е допустима смяна на контракта.

„ Нали в него (договора) е записано, че в случай че една от двете страни е недоволна, може да се откаже от него в границите на една година, откакто даде информация на другата страна по този въпрос “.

Николоски съобщи, че не трябва да се прави прилика сред разногласието с България и този с Гърция, тъй като последният се е развивал в интервал, в който националните ползи на РСМ са били подценени от политиците. Той изброи смяна на знамето, на името на страната и на части от конституцията.

„ След 35 години отстъпки по разнообразни аргументи, на хората им е писнало да отстъпват и не желаят повече да отстъпват. Така че, в случай че България желае да построи добросъседски връзки, те би трябвало да са на равноправна основа, на паритетна основа и да са двупосочни. Ако те си мислят, че ще ни изнудват, най-малко във Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ изнудванията не минават “, добави македонският политик.

Вторият човек във Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ съобщи също, че партията му няма да прояви примирителност във връзка с националните права на македонските малцинства зад граница, по този начин както са го правили предходни държавни управления. Той добави, че България е изпратила документ до Европейски Съюз, в който се твърди, че „ македонският език е диалектна форма на българския “.

„ Майката на македонците в България и Гърция е Република Македония, по този начин както майката на българите е Република България “, съобщи Николоски.

Той твърди, че РСМ към момента не води договаряния с Европейски Съюз, не поради неналичието на конституционни промени, а поради „ високото равнище на престъпност и корупция “. Николоски сподели, че обстановката е била аналогична по времето, когато Гърция реализира напън върху Скопие по отношение на смяната на името на страната.

„ Македония не договаря с Европейски Съюз, стоя зад това, от пролетта на 2018 година до през днешния ден споделям едно и също - Македония не договаря с Европейски Съюз поради високото равнище на престъпност и корупция. Ако си спомняте, разногласието за името още не беше решен, по какъв начин беше решен, е различен въпрос, аз излязох напролет на 2018 година и споделих - даже Заев да промени името, той няма да стартира договаряния с Европейски Съюз, и по този начин беше “.

Николоски съобщи, че в Европейски Съюз има 5-6 огромни страни, които считат, че РСМ не заслужава да стартира договаряния, а България е положително опрощение за тях и добави, че би трябвало да бъде оказан напън върху България, с цел да се откаже от „ тази националистическа и деветоюнска политика по отношение на Македония “.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ твърди, че провеждането на скрининг не значи, че РСМ е почнала договаряния с Европейски Съюз.

„ Не, не сме почнали договарянията, това е операция. Преговорите, знаете, че когато се отварят клъстери, по този начин стартират договарянията. И главната причина, заради която никой не оказва напън върху София, а всички оказват напън върху Македония, е, че тези страни членки считат, че Македония не е подготвена “, сподели той,

Николоски съобщи, че партията му няма да допусне конституционни промени в интерес на България, само че даже и това да се случи, то няма да докара до започване на договаряния.

„ Първият клъстер ще бъде публично открит и ще има несъгласие - не от България, а от другите страни членки на Европейски Съюз, за върховенството на закона “, добави той.

Вторият човек във ВМРО-ДПМНЕ сподели, че Договорът за добросъседство с България остава част от Рамката за договаряния с Европейски Съюз, което значи, че РСМ ще би трябвало да извърши изискванията, свързани с работата на двустранната историческа комисия.

„ В същата Рамка за договаряния се споделя, че се зачитат протоколите, които са подписани или би трябвало да бъдат подписани сред двете държавни управления. Протоколите съдържат въпросите за Илинденското въстание, Гоце Делчев и други Историческата комисия би трябвало да продължи да договаря, което значи, че ще водим паралелни договаряния. Ще преговаряме за върховенството на закона с Брюксел и ще преговаряме за историята с България “, сподели Николоски.

„ Никога няма да реализираме съглашение с България при тези условия, тъй като когато дойдат българските историци, а те към този момент вършат това с нашите историци, дават им документ, споделят - това е нашата позиция, в случай че не я приемете, няма да има договаряния с Европейски Съюз. Това са договаряния с оръжие в ръка “, добави той.

„ Ако Македония е наивна и промени Конституцията под българска диктовка, след шест месеца всички ние ще водим спор, по тази причина да напишем Гоце Делчев като българин, в този момент ли ще прекратим договарянията, по този начин ни се получи. Е, откакто напишат Делчев като българин, след още шест месеца ще кажем - значи дайте да напишем Илинденското въстание като българско. И по този начин ще си загубим страната “, сподели още македонският политик.

Николоски съобщи, че в случай че Скопие реши проблемите си с престъпността и корупцията, натискът на Брюксел ще се пренасочи върху София.

„ Мисля, че би трябвало да решим казуса с престъпността и корупцията, натискът ще се насочи към България и те ще се отдръпват от тези националистически политики, които водят “, сподели той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР