Няма човек без бенки - при някои са повече, при

...
Няма човек без бенки - при някои са повече, при
Коментари Харесай

Лятото идва: Кои бенки са опасни за здравето

Няма човек без бенки - при някои са повече, при други по-малко. Някои си ги харесват, а за други са комплекс. С настъпването на лятото при доста хора бенките стават по-ясно изразени или даже се появяват нови, оповестяват от ВМА. Опасни ли са и до каква степен са опасност за здравето ни бенките коментира доктор Мина Апостолова от МБАЛ-Пловдив към ВМА.

 enlightened " Основни фактори за появяването на бенките са гените и излагането на слънце , изключително през детството. Кожата, която е излагана по-дълго на слънце, е предразположена повече към формиране на бенки. Те обаче могат да се появят и в предпазени от слънцето зони - върху скалпа, ушите, клепачите, устните, дланите, ходилата и гениталиите. Могат да бъдат жълто-кафяви, кафяви, черни, червеникаво-кафяви, червени, лилави или с физически цвят, изцяло плоски или надигнати. Повечето бенки са с размер по-малък от 1 см ", уточни доктор Апостолова.

 enlightened Относно би трябвало ли да се отстраняват бенките, които не харесваме, тя изясни, че не е належащо да се премахвате всички бенки. " По-голямата част от тях не са ракови и нормално не стават такива. Периодичното наблюдаване и здравната оценка на бенките обаче са значими в определянето кои бенки би трябвало да бъдат отстранени. Избягването на слънцето и предпазването от него, в това число постоянното потребление на слънцезащитни артикули, също може да помогне за угнетяване на появяването на някои типове бенки и лунички ", добави тя. 

 enlightened " Важно е всяка нова или изменяща се бенка да бъде забелязана от кожен лекар. Особено тези, които нарастват, сърбят, залющват се или кървят, с цел да се оцени риска. Има три съществени групи бенки: елементарни (симетрични), неправилни и ракови. Обикновените в множеството случаи са доброкачествени и безвредни. Те са симетрични, имат верни граници, еднообразен цвят. Вродените бенки са се образували още по време на развиването на плода. Други бенки могат да зародят по-късно заради фактори, които не са генетични, а от околната среда, като излагането на слънце да вземем за пример. Неправилните бенки могат да се появят на всички места по тялото, само че най-често се намират върху изложена на слънце кожа, изключително в горната част на гърба и раменете, където хората постоянно получават най-тежките си слънчеви изгаряния. Самите неправилни бенки обаче рядко се трансформират в меланом или рак ", акцентира медикът.

 enlightened " Меланомите са извънредно неправилни и постоянно с неправилна форма. Важно е да наблюдавате деликатно всички бенки за смяна в размера, формата, дали са почнали да ни сърбят и нервират. Редовно би трябвало да оглеждаме тялото си. Можем да си помогнем с огледало или някой непосредствен да огледа местата, които не можем да забележим. Поне един годишен обзор на бенките на цялото тяло от кожен лекар също е значим за ранното разкриване на меланом. Това изключително важи за хора с повече бенки. Рискът от рак на кожата е поголям при непрекъснатото излагане на слънце, като най-рискови са раменете, горната част на гърба, главата и шията. Ушите също са постоянно място на нетипични бенки ", добави доктор Апостолова.

 enlightened " В някои случаи бенките могат да изсветлеят или изцяло да изчезнат на по-късен стадий от живота. Това може да бъде дело на имунната система на организма, която нападна бенката и я кара да регресира. По-голямата част от бенките не са ракови и нормално не стават такива, по тази причина тяхното премахване не се постанова ", сподели още тя.

 enlightened По думите ѝ хирургичното премахване е единственият метод, а тъканта би трябвало да бъде изпратена за хистологично проучване, само че не се предлага лазерно унищожаване или други деструктивни способи.

 enlightened " Специалистите предлагат ежемесечни кожни самопрегледи и кожен обзор на цялото тяло един път годишно. Отново ще подчертая, че е значимо допустимо най-скоро да бъде прегледана от кожен лекар всяка нова, изменяща се, кървяща или растяща бенка. Ако се диагностицира и лекува на ранен стадий, ракът на кожата нормално е лечим. Така че не бъдете безотговорни към здравето си, а се преглеждайте постоянно ", посочи доктор Апостолова.

 enlightened " В последните години статистиката е извънредно тревожна, което постанова необятна медийна наклонност да се приказва за вредата от слънчевите лъчи . От една страна, повода е злоупотребата със слънцето, а също по този начин и смяната в атмосферните условия - изтъняването на озоновия пласт. Случаите на рак на кожата се усилиха фрапантно през последните години. В 80-85 % от тях експертите дефинират като причина слънчевите лъчи и солариумите. Тук е моментът да кажа, че сдружението на българските кожни лекари афишира 10 май за ден, в който ще се правят безвъзмездни съвещания със експерти кожни лекари, които, с изключение на прегледите, ще дават препоръки и за защитните средства според от кожата на пациента. Лично аз предлагам за лицето и откритите елементи на тялото да се употребяват кремове с висок слънцезащитен фактор, изключително през лятото. За дребните деца това е наложително да се прави целогодишно. Добре е да се употребява здравна козметика. В момента аптеките оферират разнообразни кремове и млека на одобрени компании, които са с потвърдени качества ", предложи тя. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР