Няма безвредно пушене, като дори и електроните цигари са опасни

...
Няма безвредно пушене, като дори и електроните цигари са опасни
Коментари Харесай

Медик: Няма безвредно пушене, опасни са и електронните цигари

Няма безвредно пушене, като даже и електроните цигари са рискови за белите дробове, съобщи пулмулогът доктор София Ангелова в ефира на „ bTV “ във връзка със Световния ден без цигарен пушек . По думите й потреблението на тютюн е почнала да понижава в развитите страни, само че се появяват нови устройства. Бляскавите и модерните електронни цигари, заливащи пазарите не са безвредни, посочи тя и добави, че е мит, че пушим безвредни устройства.

„ Независимите проучвания демонстрират, че те са тъкмо толкоз нездравословни, колкото са нездравословни и цигарите “ , съобщи тя.

В пълнителя на електронна цигара има пропилен гликол и глицерин . Това са субстанции, които се подлагат на термогенна деградация , като в резултат на това се отделяли рискови за организма субстанции, изясни доктор Ангелова. Тя посочи, че използването на въпросните устройства не води до отричане на цигарите и когато човек се бори с тютюнопушенето, задачата му би трябвало да бъде да отстрани по този начин наречения сукателен инстикт.

„ При пушене, без значение от устройството, човек съхранява този инстикт. И когато огледа цигарата, този инстикт се включва автоматизирано. Или другояче казано устройствата не оказват помощ в отказването на цигарите “ , акцентира тя.

Изследвания на белите дробове на хора, пушещи електронни цигари, демонстрират, че дишането им вместо да се усъвършенства, то се утежнява, разяснява медикът и напомни посланието на Световната здравна организация, че няма безвредно пушене.

Пасивното пушене е различен огромен проблем или наличието на непушач към пушач, сподели доктор Ангелова. По думите й през 2009 година е било потвърдено, че в тютюневия пушек на общоприета цигара се съдържат 8400 токсични субстанции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР