Няколкостотин биопроизводители и други подкрепящи ги земеделци протестираха пред Министерството

...
Няколкостотин биопроизводители и други подкрепящи ги земеделци протестираха пред Министерството
Коментари Харесай

Биопроизводители поискаха оставката на министър Порожанов, постигнаха договореност


Няколкостотин биопроизводители и други подкрепящи ги земеделци стачкуваха пред Министерството на земеделието, храните и горите. Това е вторият митинг на биопроизводителите, а главното искане, както и на първия митинг на 9-ти април, по този начин и в този момент беше оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Причината за недоволството на биопроизводителите е нова разпоредба за биологичното произвеждане, с която се вкарват доста високи и мъчно изпълними условия, както към тях, по този начин и към компаниите, които ги сертифицират. Другата причина за митинга е недалновидната политика на Министерството към сектора, по думите на протестиращите биопроизводители.
На митинга участваха производители на най-различни плодове и зеленчуци, които огласяха пространството пред Министерството с крясъци ''оставка''. На митинга се появи и евродепутатът от Българска социалистическа партия Момчил Неков, който обявява деен интерес към земеделието. Неков взе микрофона след апел от уредниците на митинга и сподели пред натрупалите се недоволни биопроизводители, че откогато е в Европейския парламент, той работи за техните ползи. Протестиращите не одобриха по никакъв начин добре Неков, освирквайки го и подвиквайки му: ''Никой не ти вярва''.
В разгара на митинга представители на протестиращите влязоха в Министерството, с цел да договарят със земеделския министър Румен Порожанов. След половинчасови диалози, договарящите излязоха и оповестиха на тълпата, че е реализирана договореност по всички претенции с министър Порожанов, като се изключи желаната му оставка. Това разгневи и остави със смесени усеща част от протестиращите биопроизводители.
На срещата Порожанов е заречен отговорните за хаоса да бъдат осъдени, а също и да се назначи зам.-министър на земеделието, храните и горите, който да е с сектор точно в биоземеделието. Друго от решенията е да се изготви специфична тактика за бранша. Утре в 11:00 часа в Министерството на земеделието, храните и горите, двете страни би трябвало да подпишат публично съглашение.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР