Няколко униформени бяха арестувани в последните години за подкупи и

...
Няколко униформени бяха арестувани в последните години за подкупи и
Коментари Харесай

МВР, ДАНС и прокурори търсят доказателства за 10 граничари, помагали на каналджии

Няколко униформени бяха задържани в последните години за подкупи и конвой на камиони с бежанци, само че никой не е наказан, а доста от тях се върнаха на работа
Поне 10 служители на реда са взели участие в схеми за трафик на мигранти, заяви в Пловдив вътрешният министър Иван Демерджиев във вторник.

По случая работят “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи, само че и прокуратурата. Ползва се и информация, събирана от ДАНС. Има формирано досъдебно произвеждане, само че още няма обвинени, научи “24 часа ”. Разпитвани са очевидци, измежду които и мигранти, както и сътрудници на обвинените чиновници на Гранична полиция. Използват се и специфични разследващи средства.

Уличените, че оказват помощ на трафикантите на бежанци, униформени са от разнообразни териториални поделения на Гранична полиция, които би трябвало да пазят браздата с Турция.

Сред тях има ръководители, само че и от междинните равнища в районните дирекции. Преки доказателства, че са вземали пари, още няма, настояват осведомени с следствието. Но имало задоволително данни, в това число записи, че чиновници на Гранична полиция са покрай преминаващи групи от мигранти и не подхващат нищо. Проверяват се и случаи на бусове със сирийци и афганистанци, хванати навътре в страната, за които има данни, че са пропуснати от избрани екипи по границата с Турция. А в някои случаи полицейски коли даже ескортирали камиончетата, които транспортират незаконните мигранти.

“Ще има пренасяне на хора, за които нямаме задоволително доказателства, че са забъркани в подобен трафик, само че имаме безапелационни данни ”, сподели още Иван Демерджиев.

4-ма или 5-има граничари обаче се чака да бъдат упрекнати от прокуратурата поради събрани доказателства за връзки с трафиканти и подкрепяне на тяхната активност, научи “24 часа ”. 

В същото време не престават всеобщите инспекции за трафик на мигранти в цялата страна, изключително по границите с Турция и Сърбия. Натискът към България се е нараснал няколко пъти спрямо първата вълна от 2014-2015 година

До следствието за присъединяване на граничари в трафика на мигранти се стигна след нещастието от 25 август, когато рейс със сирийци опустоши патрул на полицията в Бургас и починаха униформените Иван Градев и Йордан Илиев. По случая са задържани трима сирийски жители - водачът Омар Аднан, за който се ревизира дали е на 15 година, както твърди, помагачът му Ахмад Муфид и 49-годишният Абдулах Абдулахед, който е купил бракувания рейс и го е дал на сънародника си.

Инцидентите с аварирали бусове с мигранти и хванати от полицията на път към Сърбия се усилват в последния месец съразмерно на натиска по границата. За другите случаи има упрекнати, главно водачите, само че не и чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са им помагали.

През последните години гранични служители на реда са задържани и упреквани няколко пъти, че са помагали за трафика на мигранти. Нито един от случаите обаче не е стигнал до дефинитивни присъди, а някои от тях даже се върнаха на работа, откакто завоюваха каузи в съда против дисциплинарните си уволнения

През юли 2016 година бяха задържани 4-ма служители на реда от София и упрекнати, че са помагали на каналджии да транспортират мигранти от София до Калотина.

Тогава от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи разкриха, че са печелили десетки хиляди евро всеки месец. С част от парите четиримата бяха арестувани, откакто ги взели. Те осигурявали трасе от София до границата край Драгоман на трафикантите, които транспортират незаконни мигранти. Разследването против тях почнало по сигнал от уредници на трафика. Разпитани са като очевидци, а по-късно чиновниците на Министерство на вътрешните работи са подслушвани и проследявани. Според следствието четиримата са вземали пари по 2-3 пъти в седмицата от водачите на пилотните коли, които ескортират други, цялостни с бежанци. Когато не са били на работа, служителите на реда сами превозвали бежанци. Таксата им е била по 100-150 евро на курс. И тогава от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата признаха, че служителите на реда са подложени на сериозен корупционен напън.

През 2017 година в ареста за трафик на мигранти попаднаха двама гранични служители на реда от летище София. Те контактували с чужденци, които осигурявали клиентите във ВИП канала, който осигурявал достъп до аероплан. 

Бежанците били от Ирак и плащали по 10 хиляди евро на човек, с цел да ги пропуснат без инспекция. Каналджиите изпращали на граничарите фотоси на клиентите си, с цел да ги разпознаят.

Друг случай на задържани и упрекнати гранични служители на реда е от февруари 2016 година, когато бяха арестувани трима началници на групи и даже зам.-шеф на ръководството в Свиленград.

В акцията участваха от ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура. Според данните за пропускана група от 30 бежанци вземали от каналджията по 5 хиляди $.

Условни и оправдателни присъди, в случай че стигнат до Темида 4 големи каузи от 2018 година насам за проведени незаконни групи за трафик на мигранти не завършиха в Специализирания углавен съд поради закриването му и ще бъдат довършени от градския, сподели инспекция на “24 часа ”. Друго е завършило месеци преди съдът да бъде закрит, само че подсъдимите са оправдани и е висящо на втора инстанция. По тези каузи обвинените са от арабски генезис, българи и турци, които са уредници или участници в разрушени канали за трафик от последните години.

Шофьорите, които транспортират мигранти и които нормално се залавят навътре в страната, се разминават с условни присъди. Такива са над 70% от случаите, сподели информация на “24 часа ”. Тези проблеми са от компетенциите на районните прокуратури и съдилища. Предвиденото наказване е от 1 до 6 година затвор, само че при признание на виновността има смекчаващи условия. Един от трафикантите, който подписа съглашение с прокуратурата за условна присъда, е кметът на котелското село Тича Якуб Шабанов. Той беше арестуван на 20 октомври м.г., ден откакто Гранична полиция хвана бус със 7 сирийски бежанци без документи за идентичност. Разследването сподели, че уредник на трафика е Шабанов. Той към този момент не е кмет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР