Няколко страни, световни агенции и организации и частни донори обещаха

...
Няколко страни, световни агенции и организации и частни донори обещаха
Коментари Харесай

Дарители обещаха милиард долара за глобален здравен фонд за жени и деца

Няколко страни, международни организации и организации и частни донори дадоха обещание 1 милиард $ за подкрепяне на нуждаещите се дами и деца по света. Средствата ще бъдат предоставени на Фонда за световно финансиране (Global Financing Facility), предадоха ДПА и Ройтерс.

Парите, обещани през днешния ден на конгрес в Осло, ще бъдат употребявани за възстановяване на здравето и прехраната на майки и деца в някои от най-бедните страни по света.

Фондът, на който са предоставени средствата, бе основан през 2015 година и работи в този момент в 27 страни. Той си е сложил за цел да събере финансиране от 2 милиарда $, с цел да може да работи в 50 страни.

Световната банка, една от организациите, подкрепящи фонда, сподели, че ще даде 7,5 милиарда $ за сходни стратегии. Новината заяви основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева.

" Всяка година 830 дами умират от затруднения, свързани с бременността или раждането и 450 000 деца под 5 години умират излишно всеки месец ", сподели Георгиева.

Норвегия, страната хазаин на проявата в Осло, даде обещание 320 милиона $ за фонда, Англия ще даде 65 милиона, а Германия - 58 милиона. Частни донори, измежду които фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, дадоха обещание 200 милиона $.

Някои небогати страни поеха уговорката да усилят финансирането за национални здравни стратегии. Буркина Фасо да вземем за пример даде обещание минимум 15 % от своя бюджет за възстановяване на здравето на хората.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР