Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за

...
Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за
Коментари Харесай

Съмнителни смъртни случаи в болницата по хематология напомнят за предишна черна картина

Няколко смъртни случая провокираха инспекция в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Става въпрос за случаи, при които трима млади мъже, на възраст сред 21 и 40 години, са умряли. Историята се разплете след тъжби на фамилиите им.
Починалите млади мъже са диагностицирани с разнообразни хематологични болести, които се повлияват от известните лечения. Лекувани са по по този начин наречения " златен стандарт ". Повлияли са се позитивно от вливанията и са получили затруднения след последните етапи на лекуването. Те са диагностицирани, лекувани и умират в границите на по-малко от година.
" Черната " история на болничното заведение
Само три години преди този момент одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушавания. Дългове за 23,6 млн. лв., непрекъснато растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 година стига 6 млн. лв.. Над четвърт милион е изхарчен за консултантски услуги и планове за поправки, които не са осъществени. Купуване на медикаменти на повишени цени. Нарушения на процедури по публични поръчки и липса на надзор по съмнителни контракти. Всичко това е разказано в отчет на дирекция " Вътрешен одит " към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната профилирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести (НСБАЛХЗ) в София.
Документът, който беше обществено разказан от в. " 24 часа ", е от юни, 2016 година, а инспекцията е за интервала януари 2014 - декември 2015 година. По това време лечебното заведение се управлява от бъдещия народен представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов. Той влиза в Народното събрание през 2017 година и става зам.-председател на парламентарната здравна комисия. Преди да го стори, подписва одита.
" Счетоводната загуба от 6 млн. лева се образува от реимбурсирането на медикаменти от РЗОК ", е оправданието на Михайлов в документално мнение до инспекторите. Посочва, че през 2015 година за медикаменти са изхарчени 14,5 млн. лв., което било с 6,7 млн. лв. по-малко, в сравнение с през 2013 година и оттова се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължала на измененията в лекарствената политика, осъществени през 2015 година - употребявани били генерични медикаменти.
Само за 2 години обаче болничното заведение по хематология платила за медикаменти 60 хиляди лв., а действителната сума е 36 хиляди лв., съгласно показани фактури. Като образец е обещано лекарството Вacteripime. Флаконът от 1 гр. е купуван за 11,40 лв. с Данък добавена стойност, а контролираната стойност по позитивния лекарски лист е 6,83 лв..
В одита обаче са разказани фрапиращи случаи на занемареност и съмнителни контракти. Въпреки загубите и задълженията за десетки милиони 264 хиляди лв. биват преведени на външни компании по контракти за съвещания и планове, които в никакъв случай не се случват, а също така са и ненужни. На 7 май 2014 година от болничното заведение желаят от министъра на опазването на здравето да отпусне 525 хиляди лв., с които да се създадат пристройки. Няма решение на едноличния притежател на капитала, нито такова на общото заседание на болничното заведение. Въпреки това 3 месеца по-рано към този момент е подписан контракт за осъществяване на проучвателни и планови работи с компанията " Апелативен съд и СА ". Не е извършена социална поръчка. По контракта от бюджета на болничното заведение са преведени 23 520 лв., а когато инспекторите желаят документите по договорката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието съображение е осъществено заплащането.
Проектирането по документи на пристройка не стопира дотук. На 5 дати през април 2014 година са подписани 5 контракта с друга компания - “Идеес” ЕООД. Предметът на контракта е същият - изследване и план на пристройка. Всички контракти са на стойност 120 хиляди лв.. И в този случай няма социална поръчка. През октомври болничното заведение заплаща още 44 хиляди лева на компания " Идеес ", само че не излиза наяве дали е по някой от 5-те контракта. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи за заплащанията, нито документи за свършена работа.
Собственикът на " Идеес " ЕООД е Евгени Савчев - предприемач, претендент за народен представител от Движение за права и свободи през 2014 година.
В одитния отчет на Министерството на здравеопазването са разказани и редица съмнителни контракти за консултантски услуги с други компании - всички по близо 24 хиляди лв.. Няма документи за осъществена работа, няма и прелиминарен надзор за правомерност. Един от договорите е за усъвършенстване на работата на болничното заведение, което по този начин и не се случва в този интервал.
Един от най-неизгодните контракти на болничното заведение по хематология е с " Оварас Вендинг " на предприемача Ленет Чакър, наследник на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който беше похитен през 2007 година. Договорът е за монтиране на система от тв приемници във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 година, със период на деяние 7 години. Удължаван е няколко пъти с анекси, а в него написа, че след края на контракта собствеността на тв приемниците ще бъде трансферирана на болничното заведение. Към края на контракта през 2015 година, когато шеф към момента е Георги Михайлов, болничното заведение още веднъж продължава да заплаща, без да получава благосъстоятелност върху тази техника.
Одиторите регистрират сключването на още контракти, които дефинират еднопосочно като неизгодни за болничното заведение. Един от тях е " Евролекс Консултинг " ООД за правни услуги. Срокът на контракта е 2 години, а цената му – 86 хиляди лв. без Данък добавена стойност. В контракта няма размер на дейностите, които би трябвало да се извършат, брой мнения или съвещания, поради които да се заплати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР