Няколко седмици преди ротацията новините в сектор Енергетика преобладаваха в

...
Няколко седмици преди ротацията новините в сектор Енергетика преобладаваха в
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Над 25 млрд. лв. за новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“; Започва ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“

Няколко седмици преди ротацията новините в бранш " Енергетика " доминираха в медийното пространство: стана ясна индикативнатта цена, която България е подготвена да заплати за новите нуклеарни блокове в АЕЦ " Козлодуй ", подписвайки огромното съглашение със САЩ; започва дълго чаканият ремонт на ПАВЕЦ „ Чаира “; и беше обявено възраждането на плана за огромен Водноелектрическа централа на Дунав сред България и Румъния.

Ето какво още се случи в българската енергетика през миналите дни. 
България ще заплати над 25 милиарда лева за новите блокове в АЕЦ „ Козлодуй “
Изграждането на двата нови нуклеарни реактора в АЕЦ „ Козлодуй “ по технологията на американската „ Уестингхаус “ ще коства до 14 милиарда $ или евро. Това стана ясно по време на подписването на мащабното междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати в понеделник. Огромният ангажимент за разноски бе стихотворец с подписа на енергийния министър Румен Радев и помощник-секретаря по интернационалните въпроси в Министерството на енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт.
ABB-Voith стартира ремонта на втория елемент в ПАВЕЦ „ Чаира “
Австрийският консорциум ABB-Voith стартира работа по рехабилитация на втори хидроагрегат в ПАВЕЦ „ Чаира “. Това разгласи изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев по време на обиколка за публицисти в централата във вторник.
Радев заприказва за замяна на още един елемент в ПАВЕЦ „ Чаира “
Хидроагрегат 1 в ПАВЕЦ „ Чаира “ не е в положително положение, а след разбор на Toshiba е станало ясно, че ремонтът му ще отнеме прекалено много време. Поради тази причина се мисли за цялостната му замяна с нов. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на чуване в отрасловата комисия в Народното събрание.
България и Румъния рестартират план за огромен Водноелектрическа централа на Дунав
Идеята за водноелектрическа централа на река Дунав, появила се през 70-те години на предишния век и възраждана десетки пъти, още веднъж излиза на дневен ред. Поредното възкръсване на концепцията за водноелектрическа централа сред Турну Мъгуреле (Румъния) и Никопол (България) бе обявено при визитата на енергийния министър Румен Радев в Съединени американски щати. Там той се срещна със секретаря по енергетика на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм във Вашингтон.
Ремонтираният ПАВЕЦ „ Белмекен “ се връща в системата с цялостна мощ
И последният хидроагрегат на ПАВЕЦ „ Белмекен “ към този момент проработи, откакто завърши дългият ремонт на цялата централа. Краят на плана беше маркиран публично, като на церемонията участваха министър-председателят Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев и изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев, както и представители на консорциума, който извърши ремонта.
„ Питайте Борисов “: Обещаните 160 млн. лева за държавния Топлоелектрическа централа и мините са в цялостна мъгла
Седмица, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че държавните Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ и „ Мини Марица-изток “ ще бъдат избавени с нови 160 млн. лева от бюджета, липсва каквато и да е информация за парите.
Съединени американски щати ще финансират водородния план в газохранилището „ Чирен “
Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (The U. S. Trade and Development Agency) ще финансира предпроектното изследване на пилотния план за произвеждане на водород в газохранилището „ Чирен “. Това стана ясно след среща на районния шеф за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия от Агенцията с изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов във Вашингтон.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР