Няколко са трагичните катастрофи с автобуси, взели десетки жертви и

...
Няколко са трагичните катастрофи с автобуси, взели десетки жертви и
Коментари Харесай

Трагични катастрофи с автобуси, потопили България в скръб

Няколко са трагичните произшествия с рейсове, взели десетки жертви и потопили България в тъга през последните две десетилетия. Неизменно, за тежките произшествия виновност се приписва на водачите. Заговаря се за неприятните пътища и нормално години наред не се подхващат ограничения за поправяне на рисковите учасъци. Припомняме, че България е с най-висока разрешена скорост, само че с най-лоши пътища в Европейския съюз (ЕС).

Пет са огромните автобусни произшествия, свързани с България, през двадесет и първи век:

1. В ранните часове на 23 ноември. Жертвите са 45 македонски жители, измежду които и деца.

2. На 25 август 2018 година в Искърското дефиле край Своге и починаха общо 20 души.

3. Отново през 2018 година, само че на 13 април, на Автомагистрала " Тракия ", починаха 6 души, а ранените бяха над 20.

4. На 8 декември 2006 година рейс се прекатурна от моста край град Бяла, а жертвите от злополуката бяха 19.

5. На 4 април 2004 година във, на границата сред Сърбия и Черна гора, след катурване на рейс починаха 12 български деца.

Огненият пъкъл на Автомагистрала " Струма "

На 23 ноември край Боснек към 2:00 часа през нощта пътнически рейс с 52 пасажери катастрофира на Автомагистрала " Струма ". Първоначално рейсът се е блъснал в мантинелата, като е разрушил 50 м от нея, по-късно се е блъснал в бордюра. Засега не е ясно дали пожарът е станал преди или след конфликта. По публични последни данни 12 от тях деца, измежду тях са били и две близначета. Първоначално беше обявено за 46 починали и още не се знае сигурно дали не са толкоз. Точният брой на жертвите ще стане явен, откакто бъдат извадени телата от рейса. Тяхната идентичност ще бъде открита благодарение на ДНК проба. Уточнява се дали е имало прекачване на пасажери от един рейс в различен при самото пътешестване. Мнозинството от тях са жители на Република Северна Македония и наподобява множеството са етнически албанци. Най-младият пасажер е бил 4-годишно момче. Шофьорът на рейса е умрял на място и по тази причина не е било допустимо да бъдат отворени вратите., те са настанени в " Пирогов " с изгаряния и пострадвания. Контактни са, само че в тежко психическо положение.

Директорът на Националната следствена работа Борислав Сарафов уточни, че евентуално е повода за тежкия случай. Разследва се и версията за заспиване на водача. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, който пристигна на място, съобщи, че оживял пасажер от рейса.

Чухме всевъзможни версии, в това число и приключване на гориво, всичко ще се обясни доста бързо и следствието ще си свърши работата, сподели служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. " Имаме една голяма покруса. Нямаме какво хубаво да кажем. Това е покруса, която ни раздруса и сложи условия пред страната да реагира бързо. Най-напред да се проверяват аргументите за гибелта на 46 индивида и какви грижи да се положат за оживелите ", съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

Преобърналият се рейс край Своге

На 25-ти август 2018 година рейс с връщащи се от екскурзия възрастни хора, навръх един от завоите на пътя при Своге. На място умират 15 души, една жена почива в колата за спешна помощ, транспортираща я до болничното заведение, а още четирима души си отиват през идващите дни. Така.

Всичко това се случва ден откакто Институтът за пътна сигурност разгласява фотоси що за ремонт е изработен по този път. Лошата пътна настилка в композиция с пороен дъжд тъкмо когато става злополуката, е една от версиите, които прокуратурата стартира да проверява. В последна сметка – Григор Григоров. А " Трейс Груп ", която се оказва реализатор на ремонта на пътя, се разминава единствено с една по-зрелищна, за пред медиите, полицейска инспекция, макар медийната шумотевица по отношение на качеството на асфалта.

Усещането за липса на правдивост е подсилено и от скандални самопризнания на АПИ. Например – че мантинелата, през която минал автобусът, не била с цел да стопира такива транспортни средства. Или че в сектор от 360 метра от пътя не е отговарял на одобрената рецептура. Или че три месеца и половина след злополуката, тъй като АПИ и Община Своге взаимно си трансферират отговорността.

На 27 декември злополучвата мантинела беше поставена, единствено с цел да стане отново скандал - се отвивали с пръсти.

Катастрофа на Автомагистрала " Тракия "

На 13 април 2018 година при Вакарел, настрана от пътя в посока София. В обърнатия рейс пътуват 45 пасажера. 6-ма от тях умират, а ранените са 20.

Инцидентът е става откакто 30-годишната шофьорка на лек автомобил Цвета Таскова губи надзор над колата си. Тя потегля първо наляво към мантинелата, по-късно внезапно завива надясно към рейса. После още един път пробва да поправя посоката, след което удря автобуса в предна лява гума. При конфликта едната гума на колата ѝ се заклещва в предния калник на рейса. Така той се накланя встрани и се обръща. Технически неизправности на двете транспортни средства не са открити.

Произшествието предизвика и спор за мярката за наложително прилагане на колани от пасажерите в рейсовете. Имаше и роман на свидетел, оживял при злополуката, съгласно който водачът на рейса бил нервозен и повтарял по какъв начин би трябвало да бърза поради пасажери, които гонят полет на Летище София.
Агенция Франс Прес: Трагедията в България е най-тежката автобусна злополука в Европа за последните 10 години
" Днешната автобусна злополука в България, при която починаха минимум 46 души, е най-тежката автобусна злополука в Европа за последн...

, по решение на Софийският областен съд. Според правосъдното решение Таскова е отговорна в причиняване на гибел при тежката злополука по несъобразителност. Реално дамата излежава 4 години в пандиза, тъй като 2 години от присъдата бяха понижени поради приета виновност. Книжката на Таскова беше отнета за 4 години. Тя би трябвало да заплати и кръвнина на околните на починалите и на потърпевшите при случая.

Припомняме още, че прокуратурата изиска условна присъда, макар че за сходно закононарушение законът планува от 5 до 20 години затвор. Мотивите на обвиняването бяха, че злополуката е била " персонална покруса за самата обвинена ", както и че за злощастие блъснала рейса в предна лява гума, което е блокирало кормилото на автобуса и водачът му не съумял да предотврати злополуката.

Инцидентът на моста край Бяла

На 8 декември 2006 година става тежка злополука сред рейс Isuzu и камион " Шкода Мадара " с шуменска регистрация, край град Бяла към 17.15 часа, в региона на моста на основен път Русе-София. Жертвите са 19. В началото от рейса са извадени 17 починали, като измежду тях няма деца. Впоследствие още двама души почиват от раните си. Ранените са 13. Пътническият рейс на градски превоз, пътувал от гр. Бяла за гара Бяла е бил застигнат и ударен от товарния автомобил, който превозвал жито. Камионът удря автобуса, влачи го е 10-15 метра, след което рейсът се удря в мантинелата и се прекатурва, рухвайки върху покрива си на речния бряг.

Вследствие на това покривът на рейса отхвърча, а хората умират от механични удари. Сред жертвите няма умряли от удавяне. Автобусът не пада във водата. Като най-вероятно повода за случая се показва отводът на спирачките на товарния автомобил, като в региона е имало и гъста мъгла. Станало е ясно също по този начин, че камионът е бил претъпкан, превозвайки вместо 20 - 30 тона товар.
Автобусна злополука с доста жертви: Всичко за нещастието на Автомагистрала " Струма "
На 23 ноември край Боснек към 2:00 часа тази нощ пътнически рейс с 52 пасажери катастрофира на Автомагистрала " Струма ". Първоначално рейсът се...

Пътят Русе - Бяла, който е част от европейския кулоар №9, е измежду " челниците " в страната по произшествия и жертви. За страдание обаче, проектите за създаване на автомагистралата Русе – Велико Търново са към момента " на хартия ". В края на годината се чака да бъдат подготвени техническите планове за първите 76 км. В най-хубавия случай построяването на автомагистралата ще приключи към 2030 година

Трагедията в река Лим

На 4 април 2004 година група от 34 възпитаници и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пасажерите в рейса са деца от учебно заведение " Николай Катранов " в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, водачът изгубва надзор над транспортното средство. Автобусът се спуска към 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, ситуирано сред градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цялостен футболен тим от прилежащото градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните интервенции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са избавени..

След нещастието родителите на починалите деца учредяват фондация " Ангели от Лим ". Всяка година през април фондацията провежда Дни на " Ангелите от Лим ". На мястото на злополуката, на брега на река Лим сред Сърбия и Черна гора, беше повдигнат мемориал в памет на децата, които съставлява пречупени благ криле. В памет на Юлиян Манзаров се провежда и футболен шампионат. За отговорен за нещастието бе приет единият от водачите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години отнемане от независимост, след обжалване обаче присъдата му бе понижена на четири години

Заради нещастието беше променено законодателството в България - беше неразрешено да се транспортират деца през тъмната част на денонощието.

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР