Няколко са причините за нивата на заболеваемост и смъртност от

...
Няколко са причините за нивата на заболеваемост и смъртност от
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Мерките не се спазват, болните влизат в болница късно

Няколко са аргументите за равнищата на заболеваемост и смъртност от Ковид-19. Това сподели за Bulgaria ON AIR някогашният здравен министър доктор Мими Виткова.

" Първо, ограниченията не се съблюдават, на това сме очевидци всички: наказания няма. От друга страна, съществени проблеми има и в самата здравна система. Болните от Ковид-19 постъпват късно в болница. Извънболничната помощ не е включена интензивно в наблюдението на тези заболели, тъй като имаме заразяване, за което в границите на дни всеки човек счита, че има елементарна хрема и елементарни болки в гърлото, породени от някакво друго вирусно заболяване. Ние нямаме интензивно търсене на популацията. Вече имаме дифузно разпространяване, само че в това време най-често пациентите сами си слагат диагнозата, отивайки да си създадат тест, т.е. при всяко едно неразположение грамотният и образован човек отива да си направи тест. От тук насетне обаче следенето на контактните хора с този човек и на работното му място, и в домашната среда го няма тъй като в нашите структури на опазването на здравето, районните центрове по опазване на здравето отвън София и огромните градове – те са по 15-20 индивида и не могат да обзет популацията на цяла една област, с цел да видят кой с кого е контактувал, с цел да може да се прекъсне връзката “, добави още доктор Мими Виткова.

" Виждаме, че други страни са се възползвали към този момент от този механизъм и въпреки всичко има празен ход от време, в който от неговото задействане до действителното приложение са нужни дни, седмици, тъй че това, че към този момент получихме разрешението мисля, че е добър ход на държавното управление. Румъния се възползва от това нещо, в това число за медицински експерти, дори моя изненада, че Сърбия даде на Румъния инсталация за обдишване. Въпросът е от тук насетне какво вършим. Ние имаме един сериозен здравен проблем, то освен ние, нашият индикатор във връзка с смъртността е пагубен и за мен е извънредно че досега нямаме един изчерпателен разбор каква е повода за тази висока смъртност у нас - къде е казусът: в обществото, в неспазването на ограниченията, в неналичието на надзор за тяхното съблюдаване или казусът е в здравната система или и в двете събрани дружно, " сподели Мими Виткова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР