Няколко регионални банки вече са фалирали, преди да бъдат спасени

...
Няколко регионални банки вече са фалирали, преди да бъдат спасени
Коментари Харесай

Заплахата от регионалните банки на Китай

Няколко районни банки към този момент са банкрутирали, преди да бъдат избавени и преструктурирани от локалните управляващи

Още по тематиката
Китай приготвя данъчни облекчения и вложения в инфраструктура

Целта на Пекин е по този метод да подтиква икономическия напредък на страната
25 юли 2018
Китай намали условията за банкови запаси, с цел да подтиква кредитирането
25 юни 2018
Подготвени ли са стопанските системи да посрещнат нова световна рецесия?

" Световната задлъжнялост – последствия и вероятности " съгласно студентите в националния конкурс на клуб " Финанси "
13 юни 2018
Китайските банки се насочват към придобивания в чужбина

Финансовите институции в Европа и Съединени американски щати гледат все по-малко на открито
4 сеп 2017
Китайски банки пускат за търговия първите застраховки против банкрут

Инструментите ще покриват заплащанията на длъжниците по облигациите
6 ное 2016 17 районни кредитори търсят утвърждение за първично обществено предложение на тържищата в Шанхай или Шенжен. Държавното дружество за произвеждане на машини Shenyang Machine Tool, което оперира в североизточната част на Китай, е гръбнакът на стопанската система в района. Най-добрите дни в 35-годишната история на завода са в предишното – от 2013 година той работи на загуба, а държавните дотации в рамките от 4.3 млн. до 7.8 млн. $ са спрени. Производственият взрив, който задвижва китайската стопанска система и усилваше търсенето на машини, се охлади.

Компанията има заем от 78 млн. $ към Bank of Shengjing, най-големия кредитор в провинция Ляонинг. Връзката сред фирмите, работещи на загуба, и районните банки се обрисува като риск за китайската стопанска система, където растежът на дълга след световната финансова рецесия основава терзания от страна на МВФ, написа Financial Times.

Трудностите

За банката казусът е оттатък губещата Shenyang Machine. Bank of Shengjing е подвластна от стопанската система в Ляонинг, където междинният годишен напредък е най-слаб от всички китайски провинции в годините сред 2014 и 2017 година Наред със завода за машини заем от банката са получили и няколко други губещи предприятия, в това число Northern Heavy Industries и Shenyang Blower Works.

През последните 18 месеца регулаторните органи отприщиха " буря " против китайските банки с правила за попречване на излизането от надзор на заеми и рискови практики за финансиране, които са изключително публикувани измежду районните кредитори.

Силата на акцията, която е основала компликации за слабите предприятия, като им отхвърля достъп до заеми, отразява опасенията на политиците, че в случай че не бъдат тествани, проблемите в районните банки могат да провокират проблем във финансовата система.

Реакциите

Връзката сред слабите районни стопански системи и локалните банки притегли вниманието на вложители като Александър Кембъл, основен изпълнителен шеф на основания в Ню Йорк хедж фонд Black Snow Capital.

През февруари Брандън Емерих, създател на основаната в Ню Йорк консултантска компания Granite Peak Advisory, взаимно с Кембъл класира " най-лошите банки в Китай " въз основата на стабилността на източниците на финансиране и резултатите върху районните стопански системи, като банките в Ляонинг бяха на челните позиции.

Няколко районни банки към този момент са банкрутирали, преди да бъдат избавени и преструктурирани от локалните управляващи. Други се трансфораха в подставени на локалните управляващи институции или политически свързани с магнати с прекалено въздействие.

Тези заемодатели в огромна степен нямат право да оперират отвън тяхната територия и заради това са мощно подвластни от локалните държавни управления, държавните предприятия и бизнесмените, с цел да поддържат бизнеса си.

Значението

Проблемите в дребните банки имат значение, тъй като ролята им в китайската финансова система нараства. Страната предходната година надмина еврозоната, с цел да стане най-голямата по активи банкова система в света. Междувременно дребните и междинните банки са нараснали своя дял от общите активи на китайските банки повече от два пъти до 43% през последното десетилетие. И ролята им ще продължи да пораства. Около 17 районни кредитора търсят утвърждение за първично обществено предложение на тържищата в Шанхай или Шенжен.

Традиционните банки разчитат на депозити от семейства и компании, с цел да финансират отпущането на заеми. Банките, в които депозитите съставляват огромен дял от общите пасиви, се смятат за безвредни. " Като вложител бихте желали да видите банка, изцяло финансирана от депозити ", споделя Джейсън Бедфорд, анализатор на UBS в Хонконг.

В Китай районните банки се борят да привлекат депозити, защото регулаторите рядко им разрешават да отварят клонове отвън техните провинции. И въпреки всичко те са посочили неутолим вкус за напредък. В страна, където лицензиите за строго контролирани браншове като банковия са нищожни, бизнесмените от районните банки възприемат надграждането си от селските кооперации като златен билет.

Въпреки рисковете множеството анализатори не чакат проблемите в дребните банки да избухнат в систематична рецесия. Централното държавно управление разполага с финансови запаси и експертиза за справяне с такива рецесии, преди те да излязат отвън надзор, а няколко дребни банки бяха умерено избавени с минимално редовно влияние.

" Не се тормозя за систематичния риск. В момента системата е по-сигурна, в сравнение с беше през 2010 година, заради компетентността на регулаторните органи ", споделя Бедфорд. Все отново дребните банки се чака да претърпят обилни разтърсвания, защото се приспособяват към новите правила, предопределени да лимитират рисковото държание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР