Няколко поредни дни опашки задръстват пощенските клонове в страната. Пенсионерите

...
Няколко поредни дни опашки задръстват пощенските клонове в страната. Пенсионерите
Коментари Харесай

Не хакери, а липсата на пари бави пенсиите и добавките

Няколко следващи дни опашки задръстват пощенските клонове в страната. Пенсионерите се редят за великденските си добавки, а от Български пощи обявиха, че осведомителните им системи са станали обект на " сериозна хакерска атака ” и това аргументи хаоса. Според сдружението точно това блокира изплащането на пенсиите и бонусите, само че осведомени трърдят, че повода в действителност е в обикновената липса на пари.

 

" Имахме хакерска офанзива в Българските пощи, тъкмо когато трябваше да изплащаме по 70 лева, това не ни спря ”, похвали се министър председателят Кирил Петков преди съвещанието на Министерски съвет. От Български пощи обаче оповестиха, че след " удара ” някои услуги непосредствено са спрени и ще бъдат обновени след това.

 

Екипите на способените институции работят " по разбора на злонамерените дейности и оценка на засегнатите системи ”. През това време някои възрастни хора се оплакват, че се връщат 3-4 пъти до пощенския клон, с цел да си получат парите.

 

Всичко това въобще не е проблем на хакерството, а казусът е напълно различен. Оказва се, че в хазната няма пари, които да бъдат превеждани и не е ясно къде са те.

 

Напомняме, че от месец към този момент има признат народен бюджет. Освен това пенсиите са планувани и в годишния проект на Национален осигурителен институт. Още на 23 февруари пък мина на второ четене и соцбюджетът на държавното публично обезпечаване за 2022 година Тогава министърът на финансите Асен Василев назова документа " капиталов и обществен ". Съответно парите са заложени по всички планове на страната, само че не излиза наяве къде са те в този момент.

 

Припомняме, също, че съгласно соцбюджета пенсиите би трябвало да бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. Инфлацията заличи скока още преди въвеждането му, а в този момент не е ясно и дали ще има средства за него.

 

В същото време фискалният запас на България е на сериозно ниско равнище, незапомнено през последните 20 година – 4 757 675 000 лева при безусловно дъно от 4,5 милиарда лева, сочат данните от формалния баланс на Управление Емисионно на Българска народна банка.

Той е стопен с рекордните 4 256 545 000 лева единствено за времето от 25 февруари до 8 април -  т.е. ведна след приемането на соцбюджета. Това число е повече от целия бюджет за обучение на страната за година или бюджетите за Министерство на вътрешните работи и защита, взети дружно.

 

При това би трябвало да се има поради, че дружно с тези изгребани повече от 4 и1/4 милиарда лева, Кабинетът на Промяната е взел през този интервал нови държавни заеми за 1,5 милиарда лева И е принудил Националната електрическа компания година и 9 месеца по-рано да погаси 1,2 милиарда лева към хазната.

 

Така единствено за месец и половина, отвън разноските по бюджета на страната, са изхарчени 7 милиарда лева от горната страна и въобще не е ясно защо са отишли 2/3 от тези пари. Погасеният в това време в края на март държавен дълг е едвам 1,275 милиарда евро (2,5 милиарда лева). За 4,5 милиарда не е ясно защо са изхарчени.

Напомняме, че поради инфлацията, кабинетът увеличи и доходи от налози.
Въпреки това от формалните данни излиза, че в страната въпреки всичко пари няма и няма по какъв начин това да се изясни.

 

 

Егор Глазунов

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР