Няколко пъти сме се сблъсквали със ситуации с Болест Х,

...
Няколко пъти сме се сблъсквали със ситуации с Болест Х,
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания

Няколко пъти сме се сблъсквали със обстановки с Болест „ Х ", т.е. някоя, която може да провокира зараза или всеобща смъртност. Това сподели някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той изясни, че за Болестта „ Х " за първи път се е заговорило през 2018 година „ Това е догадка за някакво ново заболяване, което може да аргументи пандемия и за което би трябвало да сме готови. Най-вероятно някаква разновидност в някакъв извършител на зооноза - заболяване при животните, да се трансферира към индивида. Коронавирусът беше почти това. След като от 2018 година се приказва за нещо сходно, през 2020 година трябваше да сме по-подготвени ", счита Кантарджиев.

Друга Болест „ Х " е маймунската шарка. Националният център по заразни и паразитни заболявания е имал подготвена диагностика и по тази причина е овладял първите случаи у нас. За съответната подготовка на центъра се е работело години преди този момент, уточни професорът.

„ Продължаваме да работим, с цел да имаме диагностика на всички съществуващи заболявания по света и в случай че някой се върне от чужбина болен или по някакъв метод се внесе някаква зараза, да сме наясно защо става дума. "

Според Тодор Кантарджиев сега България е готова за диагностика и преодоляване на епидемиологични болести.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР