Няколко хиляди медицински сестри са уволнени в Зимбабве заради участието

Няколко хиляди медицински сестри са уволнени в Зимбабве заради участието ...

В Зимбабве уволниха хиляди медицински сестри, стачкували за заплати.

Няколко хиляди медицински сестри са уволнени в Зимбабве заради участието си в стачка за по-високи заплати, се казва в изявление на вицепрезидента Костантино Чивенга. Според него стачката е „политически мотивирана“.
Пациентите бяха отклонени от големите болници, след като медицинските сестри предприеха действия. Това се случи малко след като лекарите приключиха своята едноседмична стачка преди броени дни.
"Правителството реши в интерес на пациентите и спасяването на човешки живот да освободи незабавно всички стачкуващи медицински сестри", каза Чивенга в изявлението си. На мястото на уволнените сестри ще бъдат наети безработни и пенсионери.
Чивенга беше военният генерал, който извърши свали Робърт Мугабе през ноември, когато армията за кратко пое контрола и постави Емерсън Манганга на президентския пост.
Чивенга описва стачката на медицинските сестри като "злоумишлена и осъдителна", тъй като правителството е отделило 17 милиона долара, за да увеличи заплатите и надбавките.
Той каза, че средствата ще бъдат използвани за наемане на нови медицински сестри, предаде БГНЕС.
След 37-годишното управление на Мугабе, Манганга обеща да съживи загиващата икономика на страната и да привлече чуждестранни инвестиции.
Повече от 90% от бюджета на Зимбабве се изразходват за заплатите на правителството.
Учителите в държавните училища също заплашват със стачка, ако заплатите им не бъдат увеличени.
В Зимбабве предстоят избори през юли или август, първите след падането на Мугабе, който управлява от 1980 г.

Източник: actualno.com