Няколко големи европейски страни обмислят налагането на санкции на венецуелския

...
Няколко големи европейски страни обмислят налагането на санкции на венецуелския
Коментари Харесай

Няколко страни от ЕС обмислят санкции срещу Мадуро

Няколко огромни европейски страни обмислят налагането на наказания на венецуелския президент Николас Мадуро и няколко висши държавни представители поради неотдавнашните репресии над политически съперници, въпреки че различията по кое време да стане това остават заради опасения, че то може да провали намирането на излаз от рецесията в страната посредством договаряния.

Пет страни - Англия, Франция, Германия, Испания и Холандия - обмислят финансови ограничавания и ограничавания за достъп на европейска територия, които ще предложат на Европейския съвет, споделят осведомени с проекта дипломати и членове на венецуелската съпротива. Това настояват общо петима източници, поискали да запазят анонимност, защото не са упълномощени да разясняват разискванията обществено.

Мадуро сигурно ще е измежду дузината висши представители, на които може да бъдат наложени наказания, само че дефинитивно решение за момента не е взето, споделят двама източници. Групата би трябвало да преодолее разликите си, преди да показа публично предложение на Европейската комисия.

По-голямо единогласие има за наказателни ограничения против висши членове на въоръжените сили и правораздаването, взели участие в ареста на съдружници на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, в това число министъра на защитата Владимир Падрино, за чието семейство се счита, че живее в Испания. В листата влиза и министърът на връзките Хорхе Родригес, който оглавява авторитетния регулатор на връзките, виновен за прекъсване на излъчването на испанската телевизия " Антена 3 " и английската Би Би Си по-рано тази година.

Има постоянен прогрес в обезпечаването на солидни правни учредения за рестрикциите. Главната спънка обаче са неразбираемите последствия, които те може да имат върху напъните на Норвегия като медиатор сред представители на Мадуро и опозиционния водач Хуан Гуайдо, допълват източниците.

" Приоритетът ни не е да наложим нови наказания, нито да отслабим натиска върху членове на венецуелското държавно управление ", сподели представител на испанското външно министерство. " Главният ни фокус сега е разговорът в Норвегия ", добави той.

След два кръга от срещи в Норвегия до събота опозицията не се беше съгласила на трети кръг, плануван да стартира идната седмица в Барбадос, споделиха за АП трима дипломати. Гуайдо, който беше приет за краткотраен президент на Венецуела от повече от 50 страни, в това число множеството страни от Европейски Съюз, се закани да не се върне на масата за договаряния, до момента в който Мадуро не бъде подготвен да свика предварителни президентски избори.

Шведското държавно управление удостовери в петък, че е било хазаин на договаряния тази седмица сред авторитетни страни с ползи във Венецуела. В договарянията в Стокхолм не взе участие нито една от страните, оспорващи си властта във Венецуела, само че пък там бяха дипломати от Русия (главния финансов и боен покровител на Мадуро), както и новият специфичен делегат на Европейски Съюз за Венецуела Енрике В. Иглесиас.

Преди близо две години държавното управление на Тръмп включи Мадуро в листата със глобите си, съдържащ в този момент над 100 венецуелски висши представители, чиито американски активи са замразени и на които е неразрешено да вършат бизнес с американци. Само че

Европейски Съюз работи по-бавно от Съединени американски щати и Канада

в опълчването на Мадуро, опасявайки се от неуспех на опцията за договаряне на решение на политическата невъзможност, изострила рецесията в страната, напусната от над 4 милиона свои поданици (почти 15 % от населението) в търсене на работа и прехранване в чужбина. Предпазливият метод на Европейски Съюз беше неодобрен от членове на венецуелската съпротива, съгласно които той дава глътка въздух на държавното управление на Мадуро.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса неведнъж осъди глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз като нарушение на суверенитета на страната и означи, че такива принадлежности би трябвало да се употребяват против Гуайдо, защото той е насърчил насилието.

Фактор, който понастоящем въздейства върху Европейски Съюз при обмислянето на глобите, са неотдавнашните политически репресии на венецуелското държавно управление, при които беше задържан заместник-председателят на следения от опозицията парламент, а 18 депутати бяха лишени от парламентарния си имунитет против правосъдно гонене. Мадуро съобщи, че наказателните ограничения са били съсредоточени върху парламентаристи, подкрепили неуспелия боен протест на 30 април, който Гуайдо дефинира като опит за възобновяване на демокрацията във Венецуела. Европейски Съюз, който се пробва да проправи път за

свободни и почтени избори,

като наред с това подсигурява доставянето на филантропична помощ в страната посредством Международната контактна група, не изключи наказания в обществените си изказвания. Налагането на каквито и да било наказания изисква поддръжката на всичките 28 страни, членуващи в блока, четири от които (Италия, Гърция, Словакия и Кипър) не признават Гуайдо за легален водач на Венецуела. Англия е най-големият покровител на глобите.

" Политическият избор на времето, в което да бъдат наложени наказания, е значим и точно това затруднява постигането на консенсус сега ", сподели върховен посланик от Европейски Съюз. " Това обаче може доста бързо да се промени, в случай че договарянията в Осло пропаднат или в случай че във Венецуела бъдат осъществени нови арести ", означи той.

В допълнение към въведеното през 2017 година оръжейно ембарго и възбрана за експорт на полицейско съоръжение за битка с безредиците, Европейският съвет към този момент замрази активите на 18 души и им забрани достъп на територията на Евросъюза. Сред политическите фигури с наложени наказания са венецуелският вицепрезидент Делси Родригес и лидерът на социалистическата партия Диосдадо Кабельо, само че към този момент Европейски Съюз се въздържаше да включи в листата самият Мадуро.

Опозицията се пробва да убеди Европейски Съюз да одобри нови наказания, с цел да се окаже напън върху Мадуро да се съгласи на почтени и транспарантни президентски избори под надзора на интернационалните наблюдаващи. Тя твърди, че американските наказания са принудили няколко представители на върхушката да сменят лагера и да поддържат военния протест.

Подчертавайки тази тактика, брачната половинка на видния венецуелски опозиционен деятел Леополдо Лопес, Лилиан Тинтори, се срещна в петък с испанския външен министър и прикани Испания и Европейски Съюз да засилят рестрикциите и " натиска върху жестоката тирания на Николас Мадуро ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата във Венецуела (111)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР