Няколко фактора подкопават световната икономика, което води до намаляване на

...
Коментари Харесай

Компютърната индустрия изпрати предизвикателна година


Няколко фактора подкопават международната стопанска система, което води до понижаване на търсенето на портативни компютри (снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на международния пазар на портативни компютри внезапно понижа през 2022 година. Това се дължи на няколко фактора, в това число влошената макроикономическа обстановка, сочи разбор на тайванската компания DigiTimes Research.

През ноември доставките на преносими компютри от петте най-големи производители в света (с изключение на Apple) са намалели с 6% по отношение на предходния месец и с цели 50% на годишна база. Пазарът потъва, заради влошаващата се макроикономическа обстановка в света, в това число висока инфлация и повишение на главните лихви от централните банки в разнообразни страни.

HP Inc. се завръща отпред в продажбите на преносими компютри през ноември, значително с помощта на някои търговци на дребно, които презаредиха складовите си ресурси преди Нова година, отбелязва Digitimes Research.
още по темата
Доставките на преносими компютри от Lenovo през ноември са по-слаби в сравнение с при HP, заради продължаващия огромен ресурс от артикули на китайската марка във веригата за доставки.

Сред първите три производители на преносими компютри Dell се показва най-зле през ноември, защото търсенето от корпоративния бранш, основния пазар на компанията, е намаляло доста, сочи анализът.

Глобалната компютърна промишленост мина през съществени провокации през 2022 година Нарастващата инфлация, отрицателните резултати от войната в Украйна, блокиранията против коронавирус в Китай и по-високите лихвени проценти на развитите пазари доста подкопават международната стопанска система, което води до понижаване на търсенето на лични компютри.

Според данните на DigiTimes Research, през 2022 година продажбите на преносими компютри в света са намалели с повече от 20% и възлизат на 190,9 милиона броя. Същевременно в сегмента на настолните компютри спадът е доста по-слабо изразен, заради постоянното търсене на районен съд от страна на бизнеса.

В парично изражение световният пазар на портативни компютри се чака да надвиши 85 милиарда $ през 2022 година и да нарасне до 88,7 милиарда $ през 2023 година

Анализаторската компания TrendForce регистрира единствено 189,6 милиона портативни устройства, доставени на пазара през 2022 година Това е с 23% по-малко от миналогодишния резултат от 243,1 милиона преносимия компютър.

Прави усещане, че доставките през първото и второто полугодие на 2022 година са в съответствие 53 към 47. През последните 10 години за първи път е регистриран превес през първото полугодие, акцентират анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР