Няколко часа спорове белязаха началото на пленарния ден на парламента

...
Няколко часа спорове белязаха началото на пленарния ден на парламента
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха идеята анкетна комисия да проучи имало ли е подслушвания в последната предизборна кампания

Няколко часа разногласия белязаха началото на пленарния ден на Народното събрание през днешния ден. Поводът бе предложение на ГЕРБ да се сътвори краткотрайна комисия, която да обясни подслушвани ли са български жители, които са взели участие в предизборната акция за актуалното Народно заседание. Предложението да се сътвори такава комисия пристигна от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ като тя да работи в период от 3 месеца и да бъде образувана на паритетен принцип. В последна сметка " за " основаването на комисията гласоподаваха 82 народни представители, " срещу " - 69, а 64 " се въздържаха ",  с което предлагането бе отхвърлено. Дебатите по тематиката в пленарната зала преди да се пристъпи към гласуването обаче бяха разгорещени.  

" Тази комисия е единственият вид съгласно мен да приключим с плакатните изявления на министъра на вътрешните работи или на някой различен, на политически лица. Да покажем през българските жители, че всеки, безусловно всеки има право да има своите политически пристрастия, да взе участие в политическите процеси и че това му конституционно право е обезпечено от разпоредбите на играта ", заяви  депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев по време на дебата. 

" Нека българските жители да чуят за великото двуличие, което през днешния ден беше водещо в претекстовете за основаване на краткотрайната комисия на ГЕРБ ", сподели депутатът от  " Българска социалистическа партия за България " Манол Генов

" Уважаема, г-жо ръководител, желая да кажете на уважаваната от мен госпожа Десислава Атанасова, че от тази естрада не е добре да се лицемерничи. Преди малко сподели, че би трябвало да важи презумпцията за непорочност. Кога е откровена? Сега, когато го споделя това или преди три-четири години, когато от тази естрада тя и нейни сътрудници ми произнасяха присъди на кг ", попита Манол Генов. Той засяга обвиняванията повдигнати му през 2017 година за пазаруване на гласове, нападките по негов адрес и след това оправдаването му от съда. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова незабавно отговори на Манол Генов. " Никога, господин Генов, не съм произнасяла присъди от тази естрада. Г-н Генов злоупотреби с правото си, сочейки и демонстрирайки познания за някакъв минал и предишен интервал, когато в мои изявления съм го коментирала. Г-н Генов, постоянно, съм отстоявала правото, че всеки е почтен до доказване на противното, което обаче не анулира обстоятелството, че вие бяхте с повдигнато обвиняване за пазаруване на гласове ", акцентира Атанасова. 

Зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски насочи вниманието на депутатите към избрани обстоятелства. " Бойко Рашков и служебното държавно управление ограничиха вота, с който ГЕРБ вършиха болшинства 12 години и управляваха България с 200 хиляди гласа, които не заслужават. Квартал " Христо Ботев " в 24-ти МИР 8 секции с ромско население, за 45-ото Народно заседание с министър господин Терзийски, 1912 гласа за ГЕРБ. 80% от всички гласоподаватели гласоподават за ГЕРБ. 46-ото Народно заседание - единствено 2 месеца след 4 април същите тези 8 секции - 121 гласа за ГЕРБ. Ето това е резултатът господин Манев. Ето това е резултатът, това е истината. Това е истината освен в кв. " Христо Ботев ". Това е истината в цяла България. Това свърши господин Рашков, това свърши служебното държавно управление ", сподели още Свиленски. 

Маноил Манев от ГЕРБ му отговори, че в случай че не се направи такава комисия, явлението ще остане. " Дайте да създадем комисията, която да покаже, че това събитие е непоносимо ", акцентира Маноил Манев.

" Допускането на нарушение на правата на жителите с наказателен уред към този момент е реваншизъм, а в съответния случай вашето държание е и поръчка за тирания ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ . Според него с краткотрайните комисии някои се пробват да трансфорат Народното събрание в национален съд. 

" Ние от тази естрада и 2011 и 2013, и 2015, и 2019 година на изборите, сме сложили въпроса за почтени, транспарантни, свободни, демократични избори и сме посочвали намесата на държавните органи на държавния уред за произвеждане на избирателен резултат на съответните ръководещи в това време, в това число сме представяли видеоклип, сниман с телефон за физически пердах от лесничеи, които са защитавани от полиция. Ето към този момент доколко се стига, когато се приказва за ремонт на циничен модел, обаче се употребява същия модел в пъти по-голяма степен. Демонтажът на модела ГЕРБ, както вие казвате, или както ние призоваваме възобновяване на държавността, нормалността в политиката, възобновяване на демокрацията, не може и не трябва да става с недемократични способи и принадлежности. Допускането на очевидно нарушение на правата на жителите, които са предпазени по Конституция и то от наказателен държавен уред, към този момент е реваншизъм по отношение на избрана част от жителите на страната, а в съответния случай - вашето държание и деяние съгласно мен е и поръчка за тирания ", сподели Карадайъ. 

Той акцентира, че без значение дали ще се приема да има такава комисия, от Движение за права и свободи са декларирали и ще употребяват всчики парламентарни средства и принадлежности за изясняването на всеки един съответен случай във въпросните избори.

" Под маската битка с купения и корпоративния избор се извърши непозволена интервенция в изборния развой ", разяснява зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. 

" Движение за права и свободи сме доста поредни по тази тематика. Темата за непозволената приложимост на държавната власт и държавните органи по време на избори, я слагаме от доста години. Даже, когато приказваме за модела, който желаеме да разградим, споделяме, че желаеме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки. Ние имаме клипове по какъв начин горските бият с железни пръти по време на предизборна акция. Тук виновността на ГЕРБ е голяма. Искам да запитам новите партии, които желаят да изчегъртват този модел. Може ли този модел да бъде изчегъртан със същите средства, тъй като уважаеми сътрудници от Българска социалистическа партия, по време на тази предизборна акция, това се случи отново на доста места ", сподели още Йордан Цонев. 

Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов направи имитация на Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който разгласи, че разполага с клипове по какъв начин горските бият с железни пръти по време на предизборна акция. 

" Както е лицемерно ГЕРБ да приказват за полицейското принуждение, по същия метод е лицемерно вие да говорите за натиска на горските. Горските са функционалност на Движение за права и свободи в тези региони и тормозят хората на най-ниско битово равнище. Ако има кабинет, ще има сериозна проверка на горските в тези райони ", уточни още Йорданов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР