Няколко благовещенски събития ни очакват на 25 март от 17,30

...
Няколко благовещенски събития ни очакват на 25 март от 17,30
Коментари Харесай

Благовещение във високото пространство

Няколко благовещенски събития ни чакат на 25 март от 17,30 ч. в залите на софийския музей на Никола Вапцаров на ул. " Ангел Кънчев " 37, научи ДУМА от Националния книжовен музей.
Под наслов " Жената - майка, създател и муза " ще се състои поетично четене, в което ще прозвучат типичен и модерни женски гласове. Актрисата Елена Петрова ще извърши стихове на Дора Габе, Мара Белчева и Елисавета Багряна, отдадени на любовта, майчинството, живота и гибелта. В четенето ще вземат участие и модерни поетеси, някои от които вписани в " женските генеалогии " майка - щерка, баба - внучка: Надежда Захариева и Райна Дамянова, Елисавета Шапкарева, внучката на Багряна. Други участнички са Надя Попова, Гергина Дворецка и Кети Бозукова.
Катя Зографова, основен организатор на музея, ще открие тематична галерия от книги, списания, истински ръкописи и фотоси на дами. Специално внимание е отделено на красивите остарели женски снимки, тъй като 25 март е и Международен ден на пощенската картичка.
Водеща в експозицията е витрината с истинските фотоси на първата и последната обичана на Никола Вапцаров и поетичните произведения, които им е посветил.
Представени са пощенската картичка " Любовен шепот ", с която Никола и Бойка се срещат на знаковия 8 декември в кантиното на Хартиената фабрика в Кочериново, и предсмъртното стихотворение на поета с мото " На жена ми " - шедьовърът " Прощално " от паметната тетрадка " Сампа ". Ще може да бъдат видени и ръкописи на ранните Вапцарови произведения като " Желание ", отдадена на Анна Мицова, или " На залязващата ", въодушевена от гения на оперетната звезда Мими Балканска, по която наскоро бе основана " Песен за Мими " в осъществяване на артиста Дарин Ангелов.
Изложбата включва богата и пъстра сбирка от портретни фотоси на популярни българки като Райна Княгиня и кралица Мария Луиза, " равноправката " Димитрана Иванова, " музите " на Пенчо Славейков - Олга Маркова-Вълнарова и Мара Белчева... Особен акцент са театралните портрети на българки, завладели международните подиуми - оперните прими Елена Николай и Катя Попова, киноактрисата Надя Ножарова и други
Отделна тематика е дамата - мадона и земна майка, предоставена с прелестни пощенски картички с помощта на Лилия Николова и Владимир Цветков от " Летописи ".
Във " Високото пространство " ще може да бъде прегледана и изложбата " Как ще спреш ти мене, волната... ", отдадена на живота и литературното дело на гранддамата на българската лирика Елисавета Багряна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР