Няколко американски медии, позовавайки се на запознати източници, съобщиха, че

...
Няколко американски медии, позовавайки се на запознати източници, съобщиха, че
Коментари Харесай

“Това е опасно оръжие”. Към какво прибягна Вашингтон заради Киев

Няколко американски медии, базирайки се на осведомени източници, оповестиха, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се е съгласил да изпрати оперативно-тактически ракети АТАКМС в Украйна. Дали това оръжие е в положение да промени обстановката на фронта?

Допълнителни преимущества

Белият дом не е удостоверил публично информацията в пресата. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отговори уклончиво: " Ние сме в настоящи полемики с Украйна от първия ден, пробвайки се да доставим това, от което имат потребност. Процесът продължава. "

Киев желае тези ракети от предходната есен. Те бяха изключително предстоящи преди контранастъплението, само че Вашингтон отхвърли.

Но явно в този момент са постигнали компромис - в това време оказват напън върху Берлин, който до момента пренебрегва настояванията на Зеленски за прекачване на ракети въздух-земя “Таурус ”. Което доста припомня на историята със западните танкове: тогава немското държавно управление също не посмя да достави “Леопард ”, до момента в който оттатък океана не дадоха зелена светлина за “Ейбрамс ”.

Богато многообразие

За разлика от немската концепция, АТАКМС е ракета земя-земя на твърдо гориво с обхват до 300 километра. Има няколко разновидността на тези муниции:

M39 (АТАКМС Блок I) - инерционно управляема ракета с касетъчна бойна глава с тегло 560 кг. Натъпкана с 950 суббоеприпаса M74. Обхват на деяние - до 165 километра.

M39A1 (АТАКМС Блок IA) - версията е сходна на предходната, само че инерциалната система за ориентиране е изменена на сателитна, броят на касетите е понижен до 275-300. Това прави допустимо увеличението на обсега до 300 километра.

M48 - вид с осколъчно-фугасна бойна глава ВДУ-18/Б, инсталирана и на американските противокорабни ракети “Харпун ”. Обхват - до 300 километра.

M57 (АТАКМС 2000) - друга версия с унитарна бойна глава МЗУ-18/Б с усъвършенствана акуратност - кръгово евентуално отклоняване от единствено 10 метра;

M57E1 (АТАКМС 2000 МОД) - със същата бойна глава като предшественика си, само че доста по-точна.

Тези оръжия се изстрелват от РСЗО M142 ХИМАРС или M270, които могат да носят надлежно една или две ракети. Залпът може да коства до 1,7 милиона $.

Киев желае да употребява АТАКМС против командни пунктове. Вярно е, че има колорит. Според  ”Вашингтон Пост ”, Съединени американски щати ще раздадат версия с касетъчни муниции. Това значи, че приказваме за МГМ-140A или MGM-140B, пълнени с M74. Разпръскването на фрагменти може да доближи 450 метра.

Въпреки това, както означават американски специалисти, този вид не се употребява против бронирани транспортни средства или укрепени структури. И като цяло касетите, както демонстрираха събитията в региона на Запорожие, не се трансфораха в ключ към съветската защита.

Разрешаване на проблем?

Най-близкият родственик на АТАКМС от арсеналите на НАТО е английският “Сторм Шадоу ”. Вярно, те не трансформираха обстановката.

И всичко това, тъй като те би трябвало да бъдат изстреляни от самолети. Въздушното предимство към този момент е на страната на Русия, а актуалният спор се характеризира с висока компактност на системите за Противовъздушна отбрана.

В това отношение предимство има наземната американска ракета. Ето за какво ВСУ разпореждат огромни очаквания на доставките.

" Разбира се, АТАКМС съставляват заплаха за нас. Но в този момент, на първо място, би трябвало да помислим за поразяване на установките ХИМАРС, от които ще бъдат изстреляни. А също и да идентифицираме и унищожим хранилища с тези оръжия ", изяснява военният специалист Алексей Леонков.

В същото време, показва анализаторът, съветските системи за Противовъздушна отбрана " Тор-М2 " и " Бук-М2/М3 " са издръжливи на такива оръжия. Вярно е, че ги затрудняват повече за удар от аналозите с по-малък обсег.

И тук всичко зависи от това на какво разстояние от фронта ще бъдат ситуирани пусковите установки. Най-подходящото средство за поразяването им може да бъде авиацията, счита военният наблюдаващ Дмитрий Корнев.

" Руските МиГ-29 и Су-27, въоръжени с ракети Х-31, могат елементарно да унищожат ХИМАРС. Необходимо е единствено да се обезпечи положително разузнаване и оптималната скорост на поразяване на задачите ", отбелязва той.

Колко ракети ще бъдат изстреляни е огромен въпрос. Американските медии оповестяват за прехвърлянето единствено на няколко единици. Дори в Киев признават, че това няма да промени обстановката.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР