Няколко акаунта в Туитър, принадлежащи на Министерството на външните работи

...
Няколко акаунта в Туитър, принадлежащи на Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Русия преписва историята на Втората световна война, за да оправдае своята агресия

Няколко акаунта в Туитър, принадлежащи на Министерството на външните работи на Русия, пускаха подправени истории за присъединяване на Съветския съюз във Втората международна война в границите на това, което мнозина специалисти поясняват като опит да се оправдаят сегашните дейности на Кремъл, написа американското издание "Вашингтон екзаминър " в материал, показан от "Фокус ".

Руските сметки пуснаха хаштаг TruthAbout WWII на 19 август, четири дни преди 80-ата годишнина от подписването на пакта Молотов-Рибентроп – контракт за ненападениe сред Съветския съюз и Нацистка Германия. В този контракт има спомагателен конфиденциален протокол, който всъщност разделя Европа на руска и нацистка сфери на въздействие. Това, както настояват учените, довежда до началото на Втората международна война. Съветският съюз отхвърляше съществуването на този конфиденциален протокол.

"Опитът на Русия да пренапише историята на Втората международна война се вписва прелестно в прокарването на теорията на Русия, че Западът я е обкръжил от всички страни ", изяснява Кариса Нитше от Центъра за нова американска сигурност. "А по-късно тази доктрина се употребява, с цел да оправдае нападателните дейности на Москва. "

Руските сметки в Туитър направиха опит да препишат историята на този пакт, настоявайки, че в действителност Съветският съюз бил заставен да подпише този контракт - т.е. тогава въобще не е ставало въпрос за самоцелно решение да се подписа взаимноизгодна договорка с Хитлер. Тези "туитове " изцяло подценяват обстоятелството, че този пакт в действителност разделя Европа на сфери на въздействие. Авторите им хвърлят цялата виновност на Запада и се пробват да омаловажат смисъла на контракта.

"Русия се базира на Мюнхенското съглашение от 1938 година, с цел да изясни за какво на Съветския съюз му се е наложило да сплоти сили с Германия в границите на Пакта Молотов-Рибентроп от 1939 година. Русия твърди, че Мюнхенското съглашение - контракт сред Англия, Германия, Франция и Италия да се съобщи чехословашката Судетска област на Германия - е доказателството, че западният свят е оплитал заприказва срещу нея, тъй като Съветският съюз не е взел участие в тази конвенция ", разяснява Нитше. "Русия твърди, че по този метод Съветският съюз е бил обграден от западните сили и е бил заставен да се сплоти с Нацистка Германия, с цел да се отбрани. По същия метод Москва съобщи, че точно Западът е предизвикал нахлуването в Крим. "

Анализатори от лабораторията за цифрова криминалистика на Атлантическия съвет откриха първичния туит, който започва хаштага #TruthAboutWWII. Той се появи на страницата на съветската задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Разпространението на този хаштаг бе интензивно подпомагано от съветското посолство в Съединени американски щати и съветската задача в Европейски Съюз.

Джеймс Карафано от Фонда Heritage показва, че опитите на Русия да препише историята са "свръхпредсказуеми ". "Те работят от отвред. Те в дословен смисъл спонсорират фашистки групи и по едно и също време с това насочат остри обществени рецензии към европейците и всички останали за търпимото отношение към фашистите, за насърчаването на фашизма, с цел да наподобява, че единствено руснаците се борят с фашизма ", изяснява той.

Карафано признава, че десетки милиони руски жители са станали жертви на Втората международна война, само че прибавя, че ръцете на руското управление надали са чисти. "Напълно ги е устройвало, че немците желаят да унищожат всички в Европа, тъй като руснаците са считали, че по този начин германците ще ги оставят на мира ", продължава специалистът. "Много е евентуално точно те да са били основните умиротворители на агресора ".

По думите на Нитше преди десетилетия Русия е преименувала Втората международна война във Великата отечествена война за свое улеснение. Съветските управляващи внушавали, че успеха в тази война не е пристигнала вследствие на взаимните дейности на съюзническата коалиция против нацистите, а на мъжеството и патриотизма на руския народ. Според специалиста преписването на историята за началото на Втората международна война е още един прийом, благодарение на който Путин може да постанова мита за обсадената цитадела и по този метод да укрепва своята власт.

Мнозина специалисти считат, че популяризирането на такива истории се оказва потребно, когато би трябвало да се ангажират живеещите в чужбина етнически руснаци, или да се предизвикат такива съперници в Европа, като Полша, която бе разкритикувана в туит на съветското посолство в Южна Африка от 24 септември.

Но тази тактика на Москва наподобява доста неефективна, тъй като под доста туитове на руснаците има десетки отговори, в които ги опровергават или искрено им се подиграват.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР