Някои училища вече помагат на потърсилите закрила от войната в

...
Някои училища вече помагат на потърсилите закрила от войната в
Коментари Харесай

Гимназисти от Варна всекидневно приготвят храна за украински бежанци

Някои учебни заведения към този момент оказват помощ на потърсилите протекция от войната в Украйна в нашата страна, оповестяват от ведомството.

В часовете по образователна процедура гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм във Варна да вземем за пример ежедневно подготвят храна за бежанци.

Родителите на 365 украински деца и младежи са подали заявки за включване в българската просветителна система досега.

В учебно заведение или детска градина към този момент са признати 98 от тях. При останалите се изчаква приемането на юридически статут и изясняването на здравния статус съгласно условията на Министерството на здравеопазването. Най-много украинци са поискали да продължат образованието си в нашата страна в област Бургас – 223.

Ученици от 776 учебни заведения събраха помощи за своите връстници в Украйна. Те се включиха в дарителската акция на Министерството на образованието и науката (МОН) в помощ на 63 български неделни учебни заведения, допълват от МОН.

В тях учат 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Най-активни бяха в Стара Загора, където в акцията се включиха 80 учебни заведения. В Пазарджик участваха 77, в София-град – 72, в Бургас – 70.

Хигиени материали, образователни принадлежности, раници и парични помощи събраха българските възпитаници единствено за седмица. В Стара Загора учениците вършиха освен самостоятелни дарения, само че проведоха и благотворителни базари. В Нови пазар изработваха декоративни материали в часовете, а със събраните от продажбата им средства подкрепиха неделните учебни заведения в Украйна.

Във Видин учители и чиновници от ОУ „ Епископ Софроний “ събраха 320 лева, с цел да закупят нужните предметни дарения. В Благоевград към помощите учениците прибавиха картички с пожелания за мир и здраве. В Монтана, Враца и Пловдив ръка на българчетата в Украйна подадоха и най-малките донори от детските градини.

Днес и на следващия ден учебните заведения предават събраните помощи в регионалните структури на Българския червен кръст (БЧК), след което ще бъдат превозени до Украйна.

По напътствие на БЧК, обвързвано със специфичните условия за експорт на филантропична помощ под формата на хранителни артикули, МОН спря да събира храни за неделните учебни заведения в Украйна. Училищата, в които бяха постъпили такива дарения, ги пренасочиха към към този момент пристигналите в България украинци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР