Някои турци се изпитват затруднения да си купят лекарства, докато

...
Някои турци се изпитват затруднения да си купят лекарства, докато
Коментари Харесай

В Турция се появи дефицит на лекарства, след като сривът на лирата удари доставките

Някои турци се изпитват усложнения да си купят медикаменти, до момента в който промишлеността предизвестява, че запасите се свиват, откакто " неустойчивият " срив на лирата увеличи цените на вноса и наруши доставките, осведоми " Ройтерс ".

Лидери в промишлеността и аптеки обявиха, че секторът в размер на 48 милиарда лири (4 милиарда долара) се сблъсквал с огромни загуби за някои артикули и предизвестиха за нарушавания през идващите месеци за медикаменти, в това число тези за деца, елементарни настинки, диабет и високо кръвно налягане.

Вече слаба, турската валута се срина с цели 25% от началото на предходната седмица поради това, което анализатори назовават ​​безразсъдно понижаване на лихвите, което аргументи дефицит на някои вносни артикули.

Незих Барут, ръководител на Асоциацията на фармацевтичните производители на Турция, сподели за " Ройтерс ", че запасите от някои медикаменти са намалели до седмица, спрямо месец нормално. Фармацевтичните компании са принудени да лимитират някои ненадейно скъпи вносни медикаменти поради колапса на валутата, добави той.

" Някои фармацевтични артикули не са на пазара. Това е породено от валутните курсове, както и от компликациите, с които се сблъскваме при достъпа до първични материали на световно равнище ", посочи Барут.

За една майка терзанията бяха остри.

" Потърсих на всички места и не можах да намеря повече, а аптеките не могат да ми кажат по кое време ще го получат идващия път ", оплака се здравната сестра в Истанбул, търсейки лекарство за 16-годишния си наследник с церебрална парализа и епилепсия.

" Трябва да приказвам с нашия доктор и да сменя лекарството, в случай че не мога да го намеря, само че се надявам да не се постанова да вършим това ", сподели тя, пожелавайки да остане анонимна. " Казаха ни, че това е поради корекцията на валутния курс ", допълнила дамата.

Последният срив в лирата изостри действителен проблем за промишленост, която е внесла медикаменти на стойност 24 милиарда лири (2 милиарда долара) предходната година: Турската асоциация на фармацевтите съобщи по-рано този месец, че към този момент има проблеми с достъпа до 645 медикаменти.

Досега през тази година цената на лирата се сгромоляса с 38% по отношение на $ и 32% по отношение на еврото. Продажбите се форсираха този месец, когато централната банка, под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган, понижи лихвите с още 100 базисни пункта до 15%, доста под инфлацията от 20%.

Валутата беше по-твърда в четвъртък, откакто във вторник доближи рекордно ниско равнище от 13,45 за $.

Но мощното обезценяване единствено подклажда инфлацията в Турция посредством вноса, в това число медикаменти.

" Производството или вносът на фармацевтични артикули е неустойчиво при настоящите валутни курсове ", акцентира Барут и добави, че неговата асоциация ще изиска от държавното управление минимално нарастване на цените с 35% за идната година поради обменния курс.

Фармацевтите предвидиха проблеми с доставките до февруари, когато е избрана идната годишна референтна цена за медикаментите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР