Някои прилепи наистина пият кръв. След дълго години на догадки

...
Някои прилепи наистина пият кръв. След дълго години на догадки
Коментари Харесай

Ето защо пият кръв прилепите-вампири!

Някои прилепи в действителност пият кръв. След дълго години на догадки учените откриха повода за вампиризма им.

Един е неповторимият тип измежду прилепите, който се храни единствено с кръв. Тези бозайници се назовават прилепи-вампири. Учените откриха, че при тях това се дължи на композиция от характерни микроби в стомаха и гени.

Учени от университета на Копенхаген считат, че са разкрили много улики за какво тези прилепи се хранят с кръв. Те са разкрили над 280 типа бактерии в стомасите им, които биха предиздвикали множеството други бозайници да се усещат много зле. Вампирите обаче се оправят с това с помощта на гените си.

Изследванията демонстрират, че има близка еволюционна връзка сред микробите в стомаха и генома на прилепа-вампир. Кръвта съдържа 93% протеини, 1% въглехидрати и малко витамини, само че може и да е притежател на голям брой бактерии и болести.

Прилепите-вампири, с помощта на гените си, са се приспособили напълно към изхранване с кръв. Те са развили остри зъби за продупчване на артерии, бъбреците им са се приспособили към високото количество на протеина.

Уникалните прилепи могат да изпият кръв равна на личното им тегло за един ден. Една от главните аргументи за сполучливото адаптиране на прилепите-вампири е тяхната ДНК, която е сходна с тази на останалите прилепи, само че има повече гени, които трансформират позицията на целия геном. Това е и повода за еволюцията на прилепите-вампири в тази посока. В композиция с микробите в стомаха, те сполучливо са се приспособили към напълно кръвна диета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР