Някои от топлофикациите в страната са поискали двойно поскъпване на

...
Някои от топлофикациите в страната са поискали двойно поскъпване на
Коментари Харесай

Топлофикации искат двойно поскъпване на парното

Някои от топлофикациите в страната са поискали двойно повишаване на парното, стана ясно на полемика, проведена от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ), заяви Българска телеграфна агенция. 
" Понижаването на цената на природния газ в Европа и България ще даде опция на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да вземе решение за по-ниски крайни цени за топлофикациите за контролирания пазар ", разяснява зам.-председателят на форума Антон Иванов.
Проверка демонстрира, че в подадените документи до КЕВР " Топлофикация София " ще остави цената съвсем без смяна от 1 юли тази година от 137,55 лв. за мегаватчас (МВтч) без Данък добавена стойност. В момента цената е 137,06 лв. за МВтч. " Топлофикация Плевен " обаче желае покачване от 96,88 лева на 215,03 лева за мегаватчас. Бургаското топлофикационно сдружение предлага повишаване от 94,93 лева на 199,36 лева./МВтч, а топлофикацията във Враца - от 113,15 лева за мегаватчас цената да стане 257,70 лева
Миналата година, няколко месеца след началото на енергийната рецесия в Европа и България, както и на фона на неяснотата на доставките на природен газ, КЕВР одобри приблизително нарастване на цените на топлинната сила за бита с 29,73% в страната, като сдруженията желаеха доста по-голямо повишаване. За сегашния регулаторен интервал, който завършва в края на юни, цената за битовите консуматори на " Топлофикация София " беше нараснала с близо 40 на 100. Най-малко беше нарастването в Плевен и в Бургас - с по 11%. 
КЕВР се аргументира, че главните аргументи за нарастването са неведнъж повишените разноски на топлофикационните сдружения за закупуване на природен газ и въглеродни излъчвания. Тези разноски имат максимален дял като въздействие върху крайните цени. За сдруженията в цялата страна посочените два съставния елемент съставляват приблизително 80% от техните разноски за произвеждане на топлинна сила.
Председателят на КЕВР Иван Иванов разгласи неотдавна пред публицисти, че регулаторът няма да допусне внезапна смяна на цените на електрическата енергия и на топлинната сила от 1 юли. Преди това Иванов съобщи, че намаляването на цената на природния газ ще се отрази удобно и води към опазване или напълно минимално повишение на цената на топлинната сила. 
" От 1 юли цената на парното ще се промени, като върху нея ще повлияе повтиняването на природния газ. Предполагам, че цената на парното  цената ще се резервира, а в случай че има понижение, няма да е сензитивно ", сподели пред Нова нюз Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.
При установяване на новите цени се прави прогноза за цената за идващия ценови интервал - от 1 юли до 1 юни. 2024 г. 
" Най-нормалното е наклонността за цената на газа да се резервира в годишен аспект, а през зимата да има покачване, по-късно понижаване ", изясни той.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР