Някои от най-големите компании за обувки и облекла в света ...

Някои от най-големите компании за обувки и облекла в света

Производството на Nike и Adidas пострада от разпространението на Covid в Азия

Някои от най-големите компании за обувки и дрехи в света усещат напън върху производството, защото техните заводи в Югоизточна Азия се борят да продължат работа, до момента в който броят на случаите на Covid-19 пораства бързо.

Редица компании, които създават артикули за колоси като Nike и Adidas, в последните няколко седмици оповестиха, че стопират работа в заводите си във Виетнам, откакто управляващите постановиха ограничавания, с цел да овладеят вируса. Представители на други промишлености, като фабриките на Toyota Motor в Тайланд, също понижават производството, тъй като доста страни в района записват рекордно висок брой на инфектираните, както и доста смъртни случаи, написа Bloomberg.

“Нещата ще станат по-зле преди да се подобрят “, до момента в който проблемите с работата в Азия не престават, твърди Дебора Елмс, изпълнителен шеф на основания в Сингапур Asian Trande Centre. „ Места като Виетнам, които значително заобиколиха обсада, не могат да останат отворени. При мъчително бавните имунизации, допускам, че ще има повече затваряния на заводи, а резултатът от това ще се усети и другаде “.

„ Временното прекъсване на работа се случва, до момента в който индустриалните линии се приготвят за празничния сезон в Съединени американски щати и Европа. Закъсненията могат да значат, че обувките, костюмите и други облекла няма да се появят по щандовете на универсалните магазини до Деня на благодарността, когато обичайно стартира празничният сезон за извършване на покупки, твърди Майкъл Ласкау, създател на Paradigm Shift. Компанията му работи като комисионер сред производители и задгранични клиенти.

Търговията със артикули е необичаен буфер за засегнатата от Covid международна стопанска система, изключително за мощно подвластните от износа азиатски страни. Но последните отчети демонстрират пропуски в този дирек на растежа. Скокът на броя на инфектираните, свръзан с делта разновидността на ковид, нанесе изключително тежък удар на Югоизточна Азия, наблягайки деликатния избор за политиците, които би трябвало да балансират сред имунизациите и органиченията на придвижването, до момента в който се пробват да запазят стопанските системи си на повърхността.

Предизвикателствата в производството са изключително мощни във Виетнам, където управляващите започнаха фрапантни стъпки, с цел да подсигуряват, че фабриките могат да продължат да работят. Така да вземем за пример някои софтуерни компании и такива за електроника карат служащите си да спят в заводите.

Индустрията за дрехи, където има по-малко печалба и повече чиновници, не съумя да копира тези старания. Feng Tay Enterprice, Pou Chen и Sports Gear са измежду производителите, които прекратиха някои интервенции във Виетнам.

Фан Ти Тенк Суан, заместник-председател на Виетнамската асоциация на производителите на кожени обувки и чанти, съобщи, че над 90% от 800-те членове на групата измежду производителите на обувки и експортьори в южната част на страната краткотрайно са спрели работа.Още по тематиката

„ Повечето заводи, които доставят Nike и Adidas, във Виетнам, са спрели производството, показва Суан. Производството на двете компании представялва към 80% от износа на виетнамски обувки и е обвързвано с наемането минимум на 500 хиляди служащи, или към половината от работната мощ на виетнамската промишленост за обувки.

Суан твърди, че асоциацията е призовала държавното управление да отстрани рестриктивните мерки за ексклузивен труд, тъй че фабриките да могат да компенсират, когато отворят още веднъж порти. Освен това изиска управляващите да разрешат на фирмите да се снабдят със лични ваксини, въпреки че сега те се популяризират от държавното управление.

„ Здравето и сигурността на нашите клеги, както и това на нашите снабдители, остават наш главен приоритет “, разяснява Nike в изказване по имейл. „ Продължаваме да работим с нашите снабдители, с цел да подкрепим тези старания, в отговор на динамичната и невиждана природа на Covid-19”.

Adidas е отказала да разяснява, базирайки се на „ спокойния срок “ на фирмите преди оповестяването на финансовите си резултати. Отчетът на компанията ще бъде показан на 5 август.

Като страна със мощен експорт, Виетнам не просто оцеля, а процъфтя по време на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и в ранните етапи на пандемията. И въпреки всичко комерсиалните вероятности на страната започнаха да демонстрират признаци на съмнение през първата половина на юли, разяснява Линда Лиу, икономист в Maybank Kim Eng Research Pte. в Сингапур.

Продажбите на компютри и електроника, както и на телефони, се свиха през първата половина на този месец по отношение на същия срок на предходната година, а обувките и облеклата биха могли да последват образеца през втората половина на месеца, твърди тя. Може да има известно облекчение, в случай че на фабриките в Южен Виетнам им бъде разрешено да проработят още веднъж.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg