Някои от нас навярно си спомнят предаването Адрес 4000, което

...
Някои от нас навярно си спомнят предаването Адрес 4000, което
Коментари Харесай

Беден съм и грозен. Търся пълната си противоположност ♥ Мъжки брачни обяви от края на ХIХ и началото на ХХ век

Някои от нас вероятно си спомнят предаването „ Адрес 4000 ”, което имаше за цел да среща самотни души, за – брак. Следващите брачни обявления обаче, имат още по-стара и тържествена история. Те са били отпечатвани в съветските дореволюционни вестници в края на ХIХ и началото на ХХ век и събрани в книга от професор Скобелев. В тях откриваме, че романтиката е непостижима за мъжете, само че пък каква искреност единствено! Четеш и ревеш ☺

 Павел Андреевич Федотов „ Свежий джентълмен ” (Утро чиновника, получившего первый крестик)

Ако бях богат, щях да си взема за жена единствено оскъдно момиче. Но аз съм безпаричен, образован, с висше обучение, агроном-техник, поляк, на 35 години, предлагам се за брачен партньор единствено на богато момиче. Съгласилата се няма да  съжалява нито минута за направения избор. Не давам отговор на анонимки.

***
Намислил съм да се бракосъчетавам, само че не зная за кого. Мене всички ме обичат, не съм богат, само че съм хубав. На 25, растеж по-висок от междинния, темперамент – мек, отстъпчив. Ще откликна на богата, красива и не по-възрастна от 19 госпожица. Съгласен съм да пребивавам в дома на родителите на избраницата си. Моля, не се стеснявайте, работата е сериозна.

***
Имам солидно положение, на 30 години съм, напивам се по запои. Желая да се съчетая в брак с персона, която да се постарае да ме избави от тая болест.

***
Студент-юрист желае да се ожени за непрестаряла вдовица или девственица със скромна зестра.

***
Потомствен дворянин на 38 година желае брак с госпожица или вдовица със зестра – с спогодба. Миналото не го интересува.

***
Кавказец-евреин, на 22, със приблизително обучение, деятелен, схватлив, гальовен, с историческо минало, желае да завърже запознанство с млада персона, не по-възрастна от него. Предпочитание – еврейка. Ценя хубостта във всичките й проявления и ще се отдам единствено по обич. Идеализирам бъдещата си брачна половинка - междинен растеж, приблизително цялостна, русокоска, сини очи, верен нос, сочни устни. Пари не диря, аз самият нямам нищо.

***
Вдовец, на 42 години, желае да се ожени за момиче без неприятно минало, образовано, владеещо музика и с прелестен глас. Тъщата не е желателна.

***
Представителен, сериозен, интелигент,  29-годишен, не изгубил религия в идеалната обич (неуспешен брак), желае брак с млада госпожица, която и да е имала неверно минало, има сериозна зестра и желае за задълбочи своето дело, търсейки в него давност.

***
Дърт старик, изнемощял барон, от знатна фамилия, без никакви средства за прехранване, желае по силата на брак да съобщи знатната си купа на дама, девственица. Произходът и вероизповеданието са безразлични. Нужен е капитал от 5-6 хиляди. Може и да я осинови.

***
Омръзна ми безконечния столичен звук. Искам да се оженя и да се махна отсам, там където царства природата, а точно – в Крим. Аз съм казказец, на 32, налага се избраницата ми да бъде не по-млада от 25 и да има не по-малко от 5000 рубли. Нима няма кой да извърши откровеното ми предпочитание?

***
Трима приятели – инженер на 43, подполковник на 42 и лекар на 32, живеейки дружно, скучаят в самотност. Омръзнали са си един на различен, без значение от взаимната дружба – безумно. Искат да се разотидат и всеки да си устрои лично гнездо. Всички сме обезпечени чудесно от положителните си служби. Желаем преписка с интелигентни особи, съответстващи на съответната ни възраст, за брак, материално обезпечени.

Източник:
Картина: Павел Андреевич Федотов - commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР