Някои може и да се мръщят, но лютото носи доста

...
Някои може и да се мръщят, но лютото носи доста
Коментари Харесай

Ето защо трябва да хапвате лютичко

Някои може и да се мръщят, само че лютото носи много изгоди за организма. Вижте какви?

Лютите храни въздействат добре на здравето, споделят експертите. Според проучване, оповестено в American Chemical Society, представено от Science Daily, капсаицинът, който се съдържа в тях, неслучайно се употребява в разнообразни лекарствени артикули и хранителни добавки. А главната му роля е за усмиряване на болката и угнетяване на възпаленията.

Експерти и учени от клиника Кливланд настояват още, че капсаицинът провокира физиологична реакция, създаваща чувство за прилив на топлота в тялото. Реално той не „ изгаря “ тъканите, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна смяна, което пък води до чувство за жега, написа healthdigest.com. Всъщност, повишението на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.



Един от краткосрочните позитивни резултати от лютото е охлаждането на организма. Но дълготрайните резултати при постоянна консумация на люто са още по-впечатляващи.

Проучванията демонстрират, че хората, които постоянно ядат люто, са изложени на доста по-нисък риск от преждевременна гибел.

Лютите храни усъвършенстват здравето на стомашно-чревния тракт, предизвикват метаболизма и контрола на тежестта, понижават неприятния холестерол.

Капсаицинът има редица изгоди и за функционалностите на някои органи в тялото. Според Science Daily, капсаицинът може да понижи натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове. А това е добре и за черния дроб.

Разбира се, не би трябвало да се прекалява. Честата консумация може да провокира съществени раздразнения на храносмилателния тракт и отделителната система.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР