Някои импулсивни действия са по-опасни от други – например желанието

...
Някои импулсивни действия са по-опасни от други – например желанието
Коментари Харесай

Какъв е вкусът на лавата?

Някои импулсивни дейности са по-опасни от други – да вземем за пример желанието да погълнем лава. Колкото и необичайно да звучи това, доста хора в интернет настояват – къде на смешка, къде не – че лавата им наподобява доста вкусна и показват любознание какви биха били на усет и чувство мехурчетата течни камъни.

В една обява в уеб страницата Reddit, озаглавена „ Боже, какъв брой желая да хапвам лава “, написа, че „ нещо в мозъка ми ми споделя, че ще има прекрасен усет “. Музикантът Джордан Кийс, в ода за пиенето на лава, пее за желанието „ да изпием пикантното езеро “. Статия с красноречивото заглавие „ Искам да хапвам лавата и даже Бог не може да ме спре “ от Фрей Файф за Evidently Scientifical демонстрира, че даже тези, които са изучавали вулканология, не са ваксинирани против сякаш апетитния тип на разтопените камъни.

Разбира се, ние не насърчаваме никой от вас да пъха лава в лицето си (не че сте се разбързали…) и ние самите не считаме да го вършим, даже в името на научната публицистика. Вместо това ще ви предадем думите на доцента по геология в университета в Бъфало и специалист по планетарна вулканология Трейси Грег и на виновния академик в Обсерваторията на вулкана Йелоустоун Майкъл Полша, които дават изявление по тази тематика за цифровото списание CURIOUS.

 Pahoeoe fountain edit2

Нямам концепция. Ако е топла, ще изгори езика ви дружно с вкусовите ви рецептори преди да усетите. Втвърдената лава пък би имала усет на камък.

Е, мъчно е да си представим, че има какъвто и да е усет, защото мигновено би изгорила езика ни. И цялата ни уста, в действителност. Лавата има миризма – някак тръпчива и малко сярна (по-голямата част от серния газ излиза, където лавата излиза от земята, само че има малко останки и в самата нея). И в случай че е правилно, че усетът е значително обвързван с миризмата… Въпреки че това въобще не изяснява плода дуриан!

Дуриан – апетитен плод с доста минерали и хранителни субстанции, само че и с остра миризма

Отново нямам концепция. Вашите кафези безусловно ще експлодират, защото водата в тях ще преври при контакт с лавата.

Важно е да запомните, че това е канара. Така че, макар че е течност, тя има плътността на канара. Дори когато е разтопена, лавата е като тафи и кората се втвърдява бързо.

Бонбони тафи

Зависи какво имаш поради под „ изстуди “ и за какъв брой лава приказваме. Ако е малко лава (половин чаена лъжичка или по-малко), тя ще образува външна стъклена кора за секунда или две, само че ще остане задоволително гореща, с цел да повреди плътта ви за няколко минути.

Външните елементи на каквото и да е парче лавата ще се втвърдят бързо. Това не значи обаче, че не остават горещи. Все още са стотици градуси, просто към този момент не са разтопени. Вътрешната част на охлаждащия се пай лава може да се задържи разтопен за минути, според от размера на къса. Лавата е много добър изолатор и по тази причина се охлажда постепенно, откакто се образува първичната кора. Така че в устата и гърлото ви ще бъде стотици градуси, даже да е твърда. Ако в миналото сте пили прекомерно горещо кафе, знаете какъв брой е неприятно. А даже охлаждащо се парче лава би било няколко пъти по-горещо от врящо кафе или чай.

Зависи от височината, от която си паднал. Разтопената лава не е с плътността на вода. Мога да скачам върху разтопената лава (и съм го правил) без да потъна в нея. Скачането или рухването върху езеро от лава би било като скачане или рухване върху парещ асфалт. Ако ударът не ви убие, изгарянията след това ще го създадат.

Интересен въпрос. Донякъде зависи. Ако попаднете в богато на газ езеро от лава – такова, което кипи и то интензивно – евентуално ще потънете. Целият този газ значи, че лавата не е доста гъста и по тази причина евентуално ще бъдете по-плътни от нея и ще потънете, и ще изгорите от мощната топлота. Няма да издържите доста дълго. Вероятно даже и секунди. Но в случай че лавата не е богата на газ… Това не би било добър метод човек да почине. Вероятно няма да потънете, тъй че в случай че паднете в езеро от лава, когато се ударите в повърхността – в случай че приемем, че не падате от толкоз високо, че просто да се размажете – евентуално ще си счупите доста кости и ще лежите върху повърхнина, която е общо взето като тиган на парещ котлон. Може би ще издържите малко повече от няколко секунди, легнали на повърхността, пържейки се до гибел. Не е изключително прелестно.

 Pahoehoe toe

Не се занимавайте изобщо, а по-добре стойте обратно – дейната лава може непринудено да освободи газове и да ви изпръска гореща лава, която ще ви изгори и ще ви нарани.

Е, що се отнася до боравенето с лава, недейте. Виждал съм хора, които събират проби в Хавай, и хората, които влизат в допир с нея за първи път, са доста сюрпризирани какъв брой вискозна е [За течна маса, течност — който е гъст, лепкав и се точи]. Трудно е да осъзнаеш, че това в действителност е канара, макар че е течна. Така че от време на време хората са неподготвени за обстоятелството, че може да бъде като тафи. Затова се изисква зоркост. Бъдете наясно върху какво вървите и какво е към вас. Познавам доста хора, в това число геолози, които са оставяли раниците си върху нещо, което считат за „ остаряло “, единствено с цел да открият, че раниците им са се разтопили няколко минути по-късно – те са оставили раниците върху поток, който може да е бил разтопен единствено след няколко минути или час по-рано, само че се е охладил до степен, че наподобява като остаряла лава, тъй като повърхността на потока се охлажда бързо. Така че в действителност би трябвало да сте наясно какво се случва към вас; бъдете непрекъснато бдителни и най-добре не оставяйте нещата на земята, в случай че не знаете сигурно, че това, върху което сте, е остаряло и студено (ако има, да вземем за пример, някаква растителност, това е добър знак).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР