Някои икономисти не подкрепят плана на служебния финансов министър Валери

...
Някои икономисти не подкрепят плана на служебния финансов министър Валери
Коментари Харесай

Икономисти се обявиха срещу нов дълг. Ще има ли сериозни проблеми с бюджета от януари?

Някои икономисти не поддържат проекта на служебния финансов министър Валери Белчев за 10-12 милиарда лв. нов държавен дълг следващата година. Според тях инфлационният напън върху горивата и електрическата енергия оказва помощ на страната да има доста повече приходи в бюджета. Дори и на фона на множеството обществени разноски и нуждата следващата година да се погасяват остарели заеми, няма съображение да се теглят нови 12 милиарда лв..

" Догодина падежи за 2,5 милиарда и 300 млн. облигации на вътрешния пазар - т.е. това са 3 милиарда лв. падежиращи излъчвания, - в случай че извадим от тези 10-12 милиарда нов дълг значи, че министърът си прави сметка за недостиг сред 7-9 милиарда лв., което не кореспондира с неговите анонси за 3% недостиг ", съобщи Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система по bTV. 

" Като става въпрос за настоящи заплащания, без да подценяваме несъмнено нуждата от тях, тези за здравни заплащания по пандемията, обществени заплащания за пенсионерите, дълг би трябвало да се взима, стига да сътворяваме спомагателна стойност за бъдещите генерации. Т.е. би трябвало да се влага в инфраструктура, дълготрайни промени, да вземем за пример в държавната енергетика ", твърди от своя страна Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

, че Законът за обществените финанси в сегашния си тип включва няколко групи ограничавания. При неприет бюджет законът изисква разноските да се вършат до размера им за същия интервал на миналата година, като обаче се отчетат влезнали в действие решения на Народното събрание и Министерския съвет. Изисква се и разноските да не са повече от постъпилите доходи.
Икономисти са скептични към бюджета на служебното държавно управление за идната година
Служебното държавно управление показа в сряда главните параметри на бюджета за идната година. В него се плануват повече пари за пенс...

И двете ограничавания основават риск от несъблюдение, счита финансовият министър от кабинета " Орешарски " и народен представител от Движение за права и свободи Петър Чобанов. Няма никакви гаранции на фона на рестриктивните мерки в икономическата интензивност, че приходите в първия месец на годината ще са безпроблемни. Ако се съди по предходната година, приходите и разноските януари месец по държавния бюджет са били на ръба - държавният бюджет е излязъл на остатък от 21,6 млн. лева

По-сериозното усложнение идва от условието за ограничение на разноските и прехвърлянията до размера им за същия интервал на миналата година. С актуализацията на пенсиите, която е планувана да се случи с дата декември, 2022 година, няма по какъв начин прехвърлянията за общественото обезпечаване през януари да останат на равнището от януари, 2021 година

Социалното министерство към този момент побърза да изясни, че Кодексът за обществено обезпечаване не включва категорично условие разноските да не надвишават тези от същия интервал на миналата година. За тези разноски е обезпечено, че ще се правят в нужния размер по отношение на настоящите нормативни актове. Това обаче ще отнеме запас от общото разрешено равнище на прехвърлянията в държавния бюджет. " Ясно е какво ще се случи на процедура – пенсиите ще бъдат платени в нараствания си размер на 7 януари, а до края на месеца парите няма да стигнат за всички останали прехвърляния и или някъде ще има разкриване, или ограничаването разноските да не надвишават тези от януари, 2021 година, няма да се съблюдава ", разяснява Чобанов.

Остава въпросът и дали няма да има проблем с заплащането на коронапремиите за медиците на първа линия, тъй като те към този момент са 1200 лева А в бюджет 2021 година нужните пари бяха обезпечени с актуализация.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР