Някои хора с определена цинична предразположеност обичат да казват, че

...
Някои хора с определена цинична предразположеност обичат да казват, че
Коментари Харесай

Най-голямата бизнес сделка в киното за 21 век

Някои хора с избрана цинична предразположеност обичат да споделят, че това, което не става с пари, става с доста пари. Е, скъпи читатели, в тази публикация ще става дума за повече пари, в сравнение с в миналото е виждал или даже си е представял анонимният създател на тази груба „ крилата “ фраза.

Става дума за сумата от 71 милиарда и 300 милиона $. Толкова ще коства закупуването на известното студио Fox от корпоративния колос Walt Disney. Мегасделката към този момент е получила утвърждение от съответните институции в Съединените щати и Индия, а на 19 октомври ще бъде разисквана и от Европейската комисия.

Пътят към историческото събитие стартира на 14 декември 2017 година,

когато Disney за първи път афишират, че са постигнали съглашение за закупуването на Fox за сумата от 52 милиарда $. В договорката се включва филмовото студио, интернационалните телевизионни канали на Fox и другите дялове на компанията в редица други компании от бранша на шоубизнеса.

Comcast, друга гигантска американска медийна корпорация, се опълчва на тази договорка и прави контраоферта за Fox на стойност 65 милиарда $ в брой. Disney на собствен ред отвръщат единствено седмица по-късно с предложение в границите на 71 милиарда и 300 милиона $.

Comcast се отдръпва от наддаването на 19 юли и по този начин следващата гигантска покупка на Disney е налице. След като причислява към портфолиото от свои интелектуални собствености Marvel Entertainment през 2009 година и Lucasfilm през 2012 година, в този момент компанията на Мики Маус е

по-близо отвсякога до установяването на монопол върху американската киноиндустрия.

След като бъде утвърдена от всички нужни интернационалните инстанции, договорката ще влезе в действие на процедура през първата половина от 2019 година Критиките към нея, несъмнено, не са малко. Много публицисти към този момент са изказали своите опасения от съсредоточаването на невиждана власт в ръцете на Disney.

Пример за отмъстителните тактики на корпорацията е случай от ноември 2017-та, когато Disney не разрешава на представители на The Los Angeles Times да посещават прожекции на филми на студиото поради отрицателното отразяване от страна на вестника на политическото въздействие на Disney в щата Калифорния.

Забраната пада четири дни след въвеждането ѝ, защото предизвика масирана вълна от отвращение и митинги от страна на кино критици, режисьори и дейци. Сега поражда въпросът

какво ще се случи, когато друга медия разгневи студиото на Мики Маус,

което към този момент ще е придобило и един от водещите си съперници на кинопазара.

Причините за опасенията на мнозина са и артистични. Режисьорът на „ Логан: Върколакът “ Джеймс Манголд споделя страха си от това, че Disney ще ограничи основаването и разпространяването на филми, които не са ориентирани към типичната целева фамилна публика на студиото.

„ Логан: Върколакът “ излезе през март 2017-та и бе номиниран за „ Оскар “ за най-хубав сюжет тази година. Бруталният комиксов екшън с Хю Джакман, неразрешен за фенове под възраст от 16 години, е част от поредицата „ Х-Мен “ на Fox и изпрати героя на Джакман след общо девет негови появи на огромния екран с уместно кървясъл и прочувствен заключителен филм за неговите завършения.

Остава въпросът дали Джеймс Манголд щеше да получи позволение от Disney да снима лентата по същия метод, или щеше да бъде заставен да укроти образния звук на кино лентата в името на компромисен рейтинг PG-13. Същият въпрос се отнася и до скорошните комерсиални шлагери на Fox с нашумелия смешен антигерой Дедпуул.

Това ни довежда и до най-важната страна на мегасделката за почитателите на попкултурата,

които са източникът на парите в това закупуване. С това съглашение филмовите права върху героите от поредицата „ Х-Мен “ ще се върнат към Marvel Entertainment, които на собствен ред са част от Disney.

Иначе казано, всички тези известни супергерои ще могат да се причислят към споделената кино галактика на Marvel с всички герои от „ Отмъстителите “ и оттук насетне ще минат под контрола на вездесъщия Кевин Файги. Тази вест също не бе посрещната еднопосочно от необятната общност и засегнатата публика.

Мнозина почитатели споделиха страховете на Джеймс Манголд за това, че героите от Х-Мен изискват доста по-сериозен звук за вярната им кино акомодация от фамилния подобен, демонстриран в множеството супергеройски филми на Marvel. Не по-малко други отвърнаха това изказване със сериозните личностни и политически тематики, заложени в последните два кино лентата на студиото за Капитан Америка, посрещнати с аплодисменти от рецензията и с всеобща посещаемост по киносалоните.

Но без значение дали чакат това със боязън или с неспокойствие, всички почитатели на комиксовата просвета и на известното кино безспорно тръпнат при мисълта да видят по какъв начин на огромния екран се срещат Хълк и Върколака, или пък Магнито и Железния човек в касов игрален филм. Също както с новите филми на Disney от поредицата „ Междузвездни войни “, за това ще би трябвало да благодарим – или пък да проклинаме – безконечната компания на Мики Маус.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР