Някои хора не знаят каква е кръвната им група -

...
Някои хора не знаят каква е кръвната им група -
Коментари Харесай

Лекари посочиха кръвните групи, които имат риск към тромбоза и инсулт

Някои хора не знаят каква е кръвната им група - и това е неприятно. Такива данни може да са нужни освен при положение на случай, само че и за оценка на рисковете от развиването на някои доста рискови болести.

Така да вземем за пример учени от Дания са изследвали връзката и взаимоотношението на кръвна група с генетична наклонност за развиване на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или кръвни съсиреци в краката.

Изследователите анализирали резултатите от наблюдения, траяли повече от 30 години, върху здравословното положение на 66 хиляди души.

Резултатите демонстрират, че хората с кръвни групи II (А), III (В) и IV (AB) имат 40% по-висок риск от развиване на дълбока венозна тромбоза, в сравнение с хората с кръвна група I. Проведени са спомагателни изследвания, по време на които е оголен резултатът на други фактори върху риска от тромбоза.

Учените са открили, че рисковете от кръвна група IV (AB) са с 20% по-високи, а при затлъстелите хора с 16%. Хората, които пушат, са с 6% по-висок риск от заболяване, в сравнение с непушачите.

Учени от Харвард също провели проучване на 77 хиляди пациенти и открили, че най-голям риск от развиване на сърдечни болести (23%) имат хората с кръвна група IV (AB). Изследователите обаче предизвестяват за голямото негативно влияние на тютюнопушенето, затлъстяването и неприятната диета върху сърдечните болести.

Изследователите считат, че хората с кръвна група I (0) са по-малко податливи на развиване на инсулт (9%). Експертите към момента не могат изцяло да обяснят този модел, само че имат вяра, че без значение от кръвната група, след 40 години би трябвало да следите кръвното си налягане и да се откажете от неприятните привички.

Що се отнася до стомашните болести, учени от Швеция са открили, че хората с кръвна група II имат 20% по-висок риск от развиване на рак на стомаха. А при пациенти с I (0) кръвна група има по-ниска устойчивост към бактерии Helicobacter pylori, които предизвикват стомашни болести като гастрит и стомашни язви.

Рискът от развиване на когнитивно увреждане, обвързвано с възрастта (деменция и Алцхаймер) е 82% за хората с кръвна група IV (AB), споделят откривателите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР