Някои го наричат Пролетен фестивал – такъв, който символизира движението

...
Някои го наричат Пролетен фестивал – такъв, който символизира движението
Коментари Харесай

9 неща, които не знаехте за Китайската нова година

Някои го назовават Пролетен фестивал – подобен, който символизира придвижването на лунно-слънчевия календар, а за други това е по този начин наречената Китайска нова година. През този 15-дневен интервал, който стартира от 16.02, в Китай посрещат новата година (2018 е годината на кучето съгласно китайския календар). Представяме ви още 9 обстоятелството, свързани с китайската нова година.

Първоначално празникът е имал за цел да „ изплаши “ страшилище

Според легендите доста от отличителните белези на Китайската нова година произлизт от страха на хората от Ниан – грубо страшилище, което изчаква да настъпи първия ден от новата година, с цел да тероризира народа. Затова хората стартират да употребяват мощни шумове от барабани, фойерверки и на всички места използват аления цвят – с цел да изплашат чудовището. Всички тези особености на празника са непокътнати и до през днешния ден.

Много фамилии употребявали празника като мотив, с цел да почистят главно домовете си

На празника се гледало като на опция за семействата да почистят главно домовете си, най-често от „ huiqui ” или “дъха “ на всички, които са били в дома им. Семействата правили почистващи ритуали, с цел да почетат божествата, за които вярвали, че по-късно ще им се отплатят. Това се е запазило и до в този момент, само че през днешния ден хората имат вяра, че почистването би трябвало да бъде осъществено преди празникът да стартира публично.

Пътуванията нарастват през този интервал

Тъй като Китайската нова година слага акцент върху връзките със фамилията, милиони хора употребяват този интервал, с цел да се приберат вкъщи. През 15-дневния интервал се правят близо 3 милиона пътувания.

Съществуват голям брой суеверия към празника

Разбира се не всички хора имат вяра в тези суеверия, само че огромна част от тях считат да вземем за пример, че визитата на болница или приемане на лекарство значи, че здравето им ще е влошено през новата година. Даването или вземането на пари като заем значи, че през новата година ще имаш доста задължения, а плачещите деца носят неприятен шанс съгласно празнуващите.

Някои хора наемат мъже или дами, които да играят ролята на техни сътрудници, с цел да успокоят родителите си

В Китай доста хора гледат с неприятно око на тези, които са в 30-те си години и към момента не са сключили брак. Когато необвързаните младежи се прибират вкъщи, с цел да посетят родители си, някои от тях наемат човек, който да игре ролята на техен сътрудник в живота като по този метод се пробват да избегнат укора на родителите си. Цената за наемане се равнява приблизително на 145 $ на ден.

Навсякъде има червени пликове

Една от традициите по време на Китайската нова година е да се подаряват червени пликове, в които има пари. Червеният цвят символизира сила и благосъстояние. Очаква се в плика да има нови банкноти, защото старите са знак на мързел и бездействие. Много постоянно, когато излизат, хората носят със себе си червени пликове с пари – при положение, че срещнат някой прочут, на който желаят да дадат подарък. Ако някой ви предложи червен плик, е най-добре да го приемете с две ръце и да го отворите, когато сте сами.

По време на празника въздухът в Китай доближава рекордни равнища на замърсеност

Фойерверките са запазена марка на Китайската нова година, само че те от време на време водят до екологични проблеми. Понякога в градове като Пекин замърсяването на въздуха се усилва с до 15 пъти. През 2016 година в Шанхай бе неразрешена използването на фойерверки по време на празника.

Черните облекла се смятат за неприятно предвещание

Както и белите. В Китай белите и черните облекла нормално се свързват с тъга и би трябвало да бъдат избягвани по време на лунния месец. Цветните облекла и най-много алените, символизират шанс и благополучие.

Черешите са най-предпочитаният плод по време на Китайската нова година

Поради тази причина на доставчиците им се постанова да стигат до крайности, с цел да задоволят търсенето на череши. През 2017 година посредством самолети на „ Singapore Airlines ” са доставени 300 тона череши по случай празника.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР