Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми

...
Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появата на симптоми
Коментари Харесай

Чревни бактерии могат да изиграят значима роля в борбата с Алцхаймер

Някои чревни бактерии могат да повлияят върху появяването на признаци на заболяването на Алцхаймер у мишки, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция.

Експерименти с мишки от мъжки пол демонстрираха, че продължителното лекуване с антибиотици лимитира растежа на амилоидни плаки в мозъка, като понижава възпаленията в чревния микробиом. Появата на тези плаки е обвързвана с заболяването на Алцхаймер у хората.

" Получените резултати навеждат на мисълта, че чревните бактерии могат да изиграят значима роля в битката с разнообразни неврологични увреждания, като разстройства от аутистичния набор, мултиплена склероза, заболяването на Паркинсон и заболяването на Алцхаймер ", съобщи ръководителят на проучването Санграм Сисодия от Чикагския университет.

Учените изследвали резултата от антибиотици върху известния като APPS1-21 миши модел на заболяването на Алцхаймер. Лечението с антибиотици лимитирало растежа на амилоидни плаки и активирането на имунни кафези микроглия в мозъците на гризачите от мъжки пол, само че нямало никакъв резултат върху мишките от женски пол.

Резултатите от проучването поддържат тези от предходни изследвания на Сисодия и сътрудниците му за ролята на антибиотиците за закъснение образуването на амилоидни плаки.

" Изследването ни демонстрира, че обвързваните с антибиотици разстройства в чревния микробиом имат селективно въздействие върху образуването на амилоидни плаки и интензивността на кафези микроглия в мозъка ", означи Сисодия.

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР