Някои авторитети в технологията предполагат, че тя може да се

...
Някои авторитети в технологията предполагат, че тя може да се
Коментари Харесай

Ще имаме ли универсален AI само след 5 години?

Някои престижи в технологията допускат, че тя може да се окаже действителност към 2029 година

Развитието на езиковите модели и квантовите компютри могат да осъществен така наречен AI сингулярност преди 2030 година (снимка: CC0 Public Domain)

Универсалният изкуствен интелект ще стане факт след към 5 години, допуснаха някои от най-големите престижи в тази област. За разлика от профилирания AI, който е създаден за съответни задания, като да вземем за пример разкриване на продуктови недостатъци, обобщаване на новините или създаване на уеб страници, универсалният (общият) неестествен разсъдък ще може да извършва необятен набор от когнитивни задания съвсем като човек или даже по-добре.

Честотата, с която се повдига въпросът за общия неестествен разсъдък, приказва за значимостта на идните промени. Концепцията повдига екзистенциални въпроси по отношение на ролята на човечеството и контрола върху бъдещето, в което машините могат да се образоват и да надминават хората в съвсем всяка област. Коренът на огромното безпокойствие се крие в непредсказуемостта на процесите и задачите на AGI при взимане на решения, които може да не подхождат на човешките полезности или цели.

Съществува опасението, че откакто AGI доближи несъмнено равнище на самостоятелност, за хората може да стане невероятно да го управляват. А това може да докара до сюжети, при които дейностите му не могат да бъдат планувани или предотвратени.

Съвсем закономерно от ден на ден хора се питат не дали, а по кое време ще стане действителност общият изкуствен интелект. Търсенето на времева рамка подтиква експертите в региона на AI да допускат по кое време ще настъпи този миг, обсъждан в прочут смисъл като „ края на човечеството “ – или най-малко на настоящото статукво.

Преди броени дни основният изпълнителен шеф на Nvidia Дженсън Хуанг прекара известно време, с цел да опише пред медиите какво мисли по тематиката. Неговото виждане няма по какъв начин да не вълнува всички експерти по тематиката – Nvidia е компания, която основава жизненоважни за AI технологии, а зашеметяващият растеж на пазарната ѝ капитализация приказва за мащаба на водачеството й в региона.

Да предвиждаме по кое време ще забележим допустим общ изкуствен интелект зависи от това по какъв начин дефинираме понятието, твърди Хуанг. Той прави паралел с придвижването на хората към избрана физическа цел в пространството.
още по темата
Например, в случай че караме до Конгресния център на Сан Хосе, ние разбираме, че сме пристигнали, когато можете да забележим постройката с надписа на конгресния център; по подобен метод и пътуването на човечеството към общия изкуствен интелект в някакъв миг би трябвало да ни докара до ситуацията, в което ще забележим нещо, което недвусмислено значи, че към този момент сме там, където сме поискали.

„ Решаващият миг е да можем да реализираме единодушие по какъв начин да измерим дали сме пристигнали, без значение дали във времето или геопространствено, “ споделя Хуанг.

„ Ако определим AGI като нещо доста характерно, набор от проби, при които дадена софтуерна стратегия може да се оправи доста добре – или може би с 8% по-добре от множеството индивида – то аз имам вяра, че ще стигнем там в границите на 5 години “, безапелационен е водачът на Nvidia. Той допуска, че тестванията могат да бъдат нещо като изпит по право, логичен тест, стопански тест или може би способността на логаритъма да се премине предмедицински изпит.

Приблизително същата прогноза направи преди броени дни и Бен Гьорцел, компютърен академик и основен изпълнителен шеф на SingularityNET. Той е прочут като „ бащата на AGI “, откакто оказа помощ за популяризирането на термина неестествен общ разсъдък при започване на 2000-те години.

Най-добрите AI системи, които се внедряват през днешния ден, се смятат за профилирани AI, защото те може да са по-способни от хората в съответна област – въз основа на данни за образование. Ала не могат да надминат хората като цяло. Тези „ тесни “ AI системи, които варират от логаритми за машинно образование до огромни езикови модели (LLM) като ChatGPT, се учат да разсъждават като хората и да схващат подтекста.

В момента, съгласно Гьортцел, проучванията на ИИ навлизат в интервал на експоненциален напредък и доказателствата сочат, че изкуственият общ разсъдък е напълно наоколо. Тази хипотетична точка в развиването на изкуствения разсъдък той назовава „ сингулярност “. И допуска, че тя ще бъде реализирана докъм 2029 или 2030 година По това време човечеството навяено ще построи първия действителен AGI, само че достижението може да се случи даже още през 2027 година, счита бащата на AGI.

Ако подобен неестествен разсъдък бъде планиран да има достъп до своя личен код и да може да го пренаписва, той може доста бързо да се развие в неестествен суперинтелект. Гьортцел дефинира това като ИИ, който има когнитивната и изчислителната мощност на цялата човешка цивилизация.

В поддръжка на тезата е моделиране от компютърния академик Рей Кърцвейл, разказано в книгата му „ Сингулярността е близо “ (2005 г.), прецизирано в идната му книга „ Сингулярността е по-близо “ (очаквана през юни 2024 г.). В книгата си Кърцвейл построява планирани модели, които допускат, че AGI ще бъде изпълним през 2029 година

Друго доказателство, съгласно Гьортцел, са подобренията, реализирани в LLM в границите на няколко години. Те „ разсъниха толкоз огромна част от света за капацитета на AI “. Гьортцел обяснява, че LLM сами по себе си няма да доведат до постигането на общ неестествен разсъдък, тъй като методът, по който демонстрират познания, не съставлява същинско схващане, само че че LLM може да бъде един съставен елемент в необятен набор от взаимосвързани архитектури в основата на общия изкуствен интелект.

В цялото уравнение вероятно ще се намеси и напредъкът в развиването на квантовите компютри. Засега те наподобяват по-скоро като технология на бъдещето, само че в границите на пет години напредъкът може да ги трансформира в доста по-популярен инструмент за изчислителна работа. В подтекста на развиването на общия изкуствен интелект това може да се окаже трамплин към упования огромен скок. Гьорцел загатва, че AGI може да се случи при появяването на „ квантов компютър с милион кубити или нещо сходно “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР