Някога са наричали България Швейцария на Балканите. Днес точното определение

...
Някога са наричали България Швейцария на Балканите. Днес точното определение
Коментари Харесай

Азбучник на българския хаос: АБОРДАЖ

Някога са наричали България „ Швейцария на Балканите ”. Днес точното определение би било „ България – Сомалия на Балканите ”. И не толкоз поради класацията на „ Репортери без граници ” за липса на независимост на словото, съгласно която упоменатите страни са във втората половина от измерените 180. Днешната тематика е напълно друга: „ абордаж ” – завладяване на морски съд или друго непознато тяло за плячкосване.
Сомалия и България са две пиратски страни. Разликата е, че бедните сомалийци ограбват задгранични плавателни съдове, а у нас мафиотската олигархична върхушка ограбва личните си жители. Понякога дотолкоз се самозабравя, че стартира да работи напълно като сомалийските пирати, само че за това по-нататък.
Днес, през 2019 година, без всякакво пресилване можем да си представим ръководството на нашата страна като ръководство на пиратска галера. Българският безпорядък от последните десетилетия стартира с предизвикателство на огромната банкова рецесия и безмилостно плячкосване на спестяванията на жителите посредством изкуствено банкрутиране на банките. Със заграбените пари на абордаж беше завладяна националната благосъстоятелност, издигната и развита по времето на социализма: селското стопанство, промишлеността, туризма, услугите, опазването на здравето.
В годините на по този начин наречения „ либерален преход ” ръководството на пиратската галера се сменяше от все по-безпощадни, изобретателни и безскрупулни пирати. Ненадмината по своя раблезиански вкус е шайката на Вожда от последните години, а нейното знаме е добре познато на всеки български жител. За да е по-весело и неуместно, на мястото на злокобните череп и кости ведро се развяват добродушните лица на Тримата шишковци.
Шайката първо взе на абордаж бизнеса на другите, по-малки пирати, на своите довчерашни сътрудници. По-голямата част от тях си отидоха скоропостижно и при съмнителни условия. Този развой прочее продължава и сега, задоволително е да забележим имената на в последно време задържаните предприемачи, както и техните връзки в предишното с пиратските главатари сега.
После шайката непосредствено взе на абордаж страната – министерския съвет, Народното събрание, дребните и разпокъсани партии, последваха правосъдната система, медиите. Галерата се трансформира във флотилия. Знамето на Тримата шишковци от дълго време не звучи нито радостно, нито неуместно. Защото, както към този момент стана дума в предната обява, парадоксът през днешния ден е нормалност. Абордажът продължава да бъде все по-голяма част от българския безпорядък. Основна цел сега са милиардите от европейските фондове, както и остатъците от всички печеливши бизнеси, най-много във военната индустрия, енергийния и транспортния бранш.
Пред смаяните ни погледи пиратската войска ограби милиарди в КТБ, сега се пробва да погълне две печеливши компании като „ Дунарит ” и „ Емко ”. Абордажите куки висят от стените на злочестите предприятия, в приложимост влизат и разнообразни начини за унищожаване на техните притежатели, в това число и отровата „ Скрипал ”.
Но, както стана дума първоначално, нашите пирати надминаха себе си. Пред очите на целокупния народ, пред очите на целия свят те се пробваха да заграбят либийски танкер в Бургаския залив. Е, не е ли България – Сомалия на Балканите?
Последствията от тази пиратска война и непрекъснатия абордаж са тоталното обедняване на българите, източване на благосъстоянията в чужбина от страна на малко на брой свръх богати пирати, бягство на непознатите вложители, всеобща емиграция на младите, обезлюдяване на страната. И като цяло – до няколко десетилетия последният ще дръпне шалтера.
Навярно към този момент си задавете въпроса по какъв начин можем да се оправим с сходна опасност?
Начинът е единствено един – по пиратски.
___
„ Азбучник на българския безпорядък ” съставлява поредност от мнения, чиито наименования следват последователността на буквите в българската писменост. Подобен метод има упоритостта да очертае оптимално необятен кръг от тематики, като открие техните връзки сред буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР