Някога гледането на нощното небе е било бягство от създадената

...
Някога гледането на нощното небе е било бягство от създадената
Коментари Харесай

Опасност от космически боклук: 30 000 обекта заплашват околоземната орбита

Н якога гледането на нощното небе е било бягство от основаната от индивида неразбория на Земята. Вече не е по този начин. 

Близо 70 години след изстрелването на " Спутник " в Космоса летят толкоз доста машини, че астрономите се тормозят, че светлинното им замърсяване скоро ще направи невероятно проучването на други галактики със земни телескопи. Освен това има и галактически отпадък - близо 30 000 обекта, по-големи от топка, които се движат на няколкостотин благи над Земята, 10 пъти по-бързо от патрон. 

И откакто Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) употребява високолетящи самолети, с цел да вземе първите по рода си проби от стратосферата, нови научни данни демонстрират, че галактическата конкуренция за облага трансформира небето по измерим метод и с евентуално нездравословни последствия за озоновия пласт и климата на Земята. 

This satellite could be the key to cleaning up our space junk
— Mashable (@mashable)
" Можем да забележим отпечатъка на човешкия галактически трафик върху стратосферния аерозол. Добавянето на доста материал в стратосферата, който в никакъв случай преди не е бил там, е нещо, което преглеждаме, както и самата маса на материала, който изхвърляме в космоса ", споделя Трой Торнбъри, физик-изследовател в Лабораторията за химически науки на NOAA.  

Проучването е открило, че 10% от частиците в горните пластове на атмосферата в този момент съдържат части метал от ракети или спътници, които са изпаднали от орбита и са изгорели. Тъй като човечеството става все по-зависимо от информацията, излъчена от горната страна, в отчета се предвижда, че през идващите десетилетия отломките, основани от индивида, ще съставляват 50% от стратосферните аерозоли, което ще се равнява на количеството, основано по натурален път от галактиката. Макар че не е несъмнено по какъв начин това ще се отрази на озоновия пласт - и на комплицираната климатична система, която към този момент е в рецесия - прекосяването от твърдотелни ракетни ускорители на галактическите совалки на НАСА към керосин, който зарежда ракетите на SpaceX, прибавя тонове нови излъчвания на изкопаеми горива при всяко изстрелване, а остаряващите спътници основават облаци от парчета при деорбитацията си. 

" Говорим за съзвездия от хиляди спътници, всеки от които тежи към звук, а когато падат, работят като астероиди ", споделя Торнбъри пред CNN. 

Space junk, like broken satellites, zooms around in low Earth orbit (LEO), posing risks. With no rules to clean up, LEO is like a big garbage dump. NASA started in 1979 to reduce junk and find ways to clean it up. It's a global challenge that needs teamwork to keep space safe.
— astrophilesz (@astrophilesz)
Според уеб страницата за следене Orbiting Now сега над Земята се намират повече от 8300 спътника , а прогнозите за това, какъв брой от тях ще се причислят скоро към галактическия отпадък варират в необятни граници. 

Освен това повече от 300 търговски и държавни организации са оповестили проекти за изстрелване на зашеметяващите 478 000 спътника до 2030 година, само че това число евентуално е повишено. Правителствената работа за отчетност на Съединени американски щати предвижда, че през идващите шест години ще бъдат изстреляни 58 000 спътника. Други анализатори неотдавна са пресметнали, че броят на спътниците, които евентуално ще доближат до орбита, е по-близо до 20 000

Но даже и най-ниските оценки биха били немислими в главозамайващия интервал след " една дребна крачка " на Нийл Армстронг.  

A satellite designed to inspect space junk just made it to orbit
— Engadget (@engadget)
Снимката на " Синия мрамор " от " Аполо 17 " през 1972 година може и да е въодушевила Деня на Земята, само че малко на брой са се замисляли за орбиталния отпадък, основан, с цел да го вземе, до 1979 година, когато ученият от НАСА Доналд Кеслър разгласява публикация, озаглавена " Честота на конфликтите на изкуствени спътници: " Създаването на пояс от боклуци " (The Creation of a Debris Belt). 

Оттогава " синдромът на Кеслър " - показан с уместно напрежение във кино лентата " Гравитация " от 2013 година - демонстрира терзанията на промишлеността, че прекомерно многото галактически трафик в последна сметка ще сътвори циничен кръг от повече парчета, водещи до още повече конфликти, до момента в който изстрелванията станат невъзможни. В ниска околоземна орбита обектите могат да се сблъскат със скорост към 23 000 благи в час, което е задоволително даже за най-малките парчета да счупят прозорците на Международната галактическа станция. Смята се, че в орбита се движат 100 милиона изкуствени парчета с размер на връхчето на молив - главен риск за дейностите в космоса. 

" Преди 10 години хората смятаха, че нашият създател е вманиачен, че приказва за галактически боклуци. Сега не можеш да отидеш на галактическа конференция без панел или серия от диалози за устойчивостта на Космоса и казуса с галактическите боклуци ", споделя Рон Лопес пред CNN, до момента в който се разхожда около Музея на авиацията и космонавтиката " Смитсониън " във Вашингтон, окръг Колумбия.  

Nearly 30,000 objects are hurtling through near-Earth orbit. That’s not just a problem for space
— Island News (@KITV4)
Лопес е президент на американския клон на Astroscale, японска компания, която се конкурира за пазарен дял в нововъзникващата област на унищожаване на орбитални боклуци. 

" По време на златната тресчица хората, които са създали кирките и лопатите, постоянно са се справяли по-добре от златотърсачите. И в прочут смисъл ние предлагаме тъкмо това на пазара ", споделя той.  

Лопес признава, че са надалеч от летящи камиони за отпадък, орбитални центрове за преработване и " кръгова стопанска система в Космоса ", само че през 2022 година Astroscale употребява спътник със мощен магнит, с цел да улови движеща се цел, изстреляна в границите на същата 3-годишна задача. 

A satellite fell to Earth. Should you worry about falling space junk?

Experts say you shouldn't worry much about being hit by falling space debris, but it can be difficult to predict where and when exactly it could land.
— joanofarc1M (@joanofarcthe1st)
" Това беше първият комерсиално финансиран галактически уред, който показва доста от технологиите, които ще бъдат нужни за реализиране на свързване и среща с други спътници. Възможно е да ги преместим, вероятно да ги презаредим с гориво или в някои случаи да ги деорбитираме, с цел да се оправим с казуса с отломките ", споделя той.  

Втората задача Astroscale, изстреляна от Нова Зеландия от аерокосмическата компания Rocket Lab на 18 февруари, ще прегледа от близко галактическия отпадък. Спътникът, наименуван ADRAS-J, ще следи придвижванията на ракетна степен, оставена в ниска околоземна орбита през 2009 година Мисията на Astroscale ще употребява камери и датчици, с цел да изследва ракетния отпадък и да разбере по какъв начин да го изведе от орбита. 

Но защото рецесията със замърсяването на околната среда към този момент е мъчително явна на сушата, в морето, а в този момент и в космоса, едно от най-символичните изстрелвания след “Спутник ” е планувано за това лято, когато учени от Япония и НАСА ще изстрелят първия в света биоразградим спътник, изработен най-вече от дърво. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР