„Някак встрани от вниманието на обществото, насочено предимно към материални

...
„Някак встрани от вниманието на обществото, насочено предимно към материални
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Унгария официално стана наблюдател в Тюркския съвет

„ Някак настрана от вниманието на обществото, ориентирано най-вече към материални полезности, остана този значим факт, който на практика демонстрира доближаването на Унгария и Турция”, разяснява пред „ Новини.бг.” арабистът проф. Владимир Чуков. Ето неговата позиция, която ни общително ни даде:

На 3-ти септември 2018 година унгарският министър председател Виктор Орбан произнесе тирада на срещата на високо ниво на Тюркския съвет /ТС/, извършен в Бишкек, Киргистан. В нея той споделя: „ Ние сме унгарци и ние приказваме маджарски. Това е неповторим и чудноват език, който е обвързван с тюркските езици. Винаги сме следили деликатно съдействието сред страните с тюркска еднаквост. Сред вас, ние сме хората, които са се преместили най-далече на Запад и които са приели християнството. Така, че ние сме християнски народ, живеещ на Запад, имайки своя хунско-тюркски генезис. Унгарците се считат за късни потомци на Атила. Унгария зачита и развива тюркските си корени... В Европа Унгария постоянно се разказва като най-западната част на хората на Изтока. По-рано това положение се приемаше с пренебрежение и състрадание. Поради фантастичните достижения на вашите страни, заради икономическото и политическото развиване на вашите страни, наименованието източен народ, в този момент би трябвало да се приема като хвалба ".

През 2017 година молбата на Унгария за приемане на статут на наблюдаващ в ТС, показана в коридорите на сесията на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, беше официално утвърдена. На срещата на високо ниво на ТС в Киргистан т.г. държавните глави на организацията подписаха публична декларация, в която дадоха този статут на Унгария.
На 10 май 2014 година в речта си пред Унгарското национално заседание министър председателят Орбан съобщи: „ Унгария е част от западната отбранителна система НАТО и Европейския съюз... Ние сме обаче членове на тези съюзи, а не заложници. Ние слагаме икономическите връзки в центъра на нашата външна политика....Ние ще продължим отварянето на Изток. “

ТС е интернационална организация, включваща някои от тюркските страни. Тя е учредена на 3 октомври 2009 година в Нахичеван. Генералният секретариат е в Истанбул, Турция. Държавите-членки са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция. Останалите две тюркски страни, Туркменистан и Узбекистан, понастоящем не са публични членове на съвета, заради неутралната им позиция. Те обаче са вероятни бъдещи членове на съвета, защото, както Унгария, имат статут на наблюдаващи. Узбекистан разгласи желанието си да се причисли към ТС на 30 април 2018 година, само че към момента не го е направил. Идеята за основаване на тази организация беше показана за първи път от казахския президент Нурсултан Назарбаев през 2006 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР