Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още днес Световната

...
Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още днес Световната
Коментари Харесай

Нургюл Салимова можеше още днес да спечели Световната купа по шах, ще играе решителен тайбрек в понеделник

Нургюл Салимова пропусна отлична опция да завоюва още през днешния ден Световната купа по шахмат за дами в столицата на Азербайджан Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 118-ия ход. Срещата продължи тъкмо пет часа и половина. По този метод резултатът след двете партии по типичен шахмат стана 1:1 точки и в понеделник ще се изиграе съдбоносен тайбрек по бърз шах за дефинира на шампионката.

Салимова може горчиво да съжалява, че не съумя да завоюва днешната партия, защото при навлизането в ендшпила имаше две пешки допълнително и позиция, която да осъществя относително елементарно. Притисната от времето обаче, българката направи няколко неточни хода в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко.

В дебюта Салимова и Горячкина още веднъж разиграха отказания вид на Дамския гамбит. 24-годишната Горячкина, която е номер 3 в международната класация при дамите, имаше напълно лека самодейност първоначално, само че Салимова стартира да иззема преимуществото в мителшпила. Българката намираше най-точните ходове във всяка обстановка и последователно " задушаваше " играта на съперничката си.

На 31-вия ход Салимова взе пешката на Горячкина на h6 и получи първото си материално преимущество в партията. Малко по-късно тя остана и с още една пешка допълнително. Вместо обаче да потърси опростяване на позицията, българката избра доста комплициран вид за реализация, а двата коня, които Горячкина съумя да сложи в центъра на дъската, се трансфораха в господари на карираното поле. За да се измъкне, българката трябваше да се откаже от пешките си допълнително, а на 67-мия ход се наложи да жертва и коня си за последната пешка на Горячкина. С топ и кон на дъската против топ Горячкина направи и невъзможното в търсене на успеха, само че материалното ѝ преимущество не стигаше за постигането на такава, заяви Българска телеграфна агенция.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР