Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по

...
Нургюл Салимова пропусна да спечели още днес Световната купа по
Коментари Харесай

Второ реми за Нургюл Салимова, ускорени партии ще определят победителя

Нургюл Салимова пропусна да завоюва още през днешния ден Световната купа по шахмат за дами в столицата на Азербайджан Баку, съобщи БНР.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 119-ия ход.

По този метод, и след вчерашното реми, резултатът след двете партии по типичен шахмат стана 1:1 точки и в понеделник ще се изиграе съдбоносен тайбрек по бърз шах за установяване на шампионката.

За да стигне до трофея Нургюл стартира с победа над Чарлийз ван Зил от Южна Африка в първия кръг. След това последва премахване на полякинята Оливия Киолбаса, отбелязва sportal.bg. В третия пристигна триумф над Мари Ан Гомес от Индия, а в четвъртия над индонезийката Медина Варда Аулия. На четвъртфинала Салимова се изправи против Полина Шувалова и завоюва с 3:1 след един тайбрек преди да се стигне до борбата с Ана Музичук на полуфинала, взета след два тайбрека.

Още със стигането си до финала Нургюл се класира и за шампионата на претендентките за международната купа. Надпреварата съставлява шампионат сред осем състезателки, които би трябвало да дефинират претендентката за мача за най-ценната купа против китайката Джу Уенджин през 2025 година. Битката за мястото на претендентката ще се организира през април 2024. Настоящата Световна купа обезпечава три места за шампионата и едно от тях към този момент е за Нургюл Салимова.

При мъжете единият финалист е Магнус Карлсен. Той чака своя противник, който ще бъде избран в дуела сред Фабиано Каруана и Прагнананда.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР