Нургюл Салимова постигна респектираща победа над актуалната световна шампионка в

...
Нургюл Салимова постигна респектираща победа над актуалната световна шампионка в
Коментари Харесай

Нургюл Салимова надви актуалната световна шампионка на старта на световното по блиц

Нургюл Салимова реализира респектираща победа над настоящата международна шампионка в класическия шахмат при дамите Цзю Вънцзюн в първия ден на международното състезание по блиц в Самарканд.

20-годишната българка накара китайката да се съобщи на 27-мия ход, откакто Цзю не видя, че губи дамата си в едноходова композиция.

Успехът над международната шампионка в осмия кръг бе отличен отговор на Салимова след провалянето, което позволи от рускинята Александра Горячкина единствено кръг по-рано.

Така след първите девет от общо 17 кръга българката има 6 точки, които и отреждат 16-о място в класирането.

Също с актив от 6 точки, само че към този момент по-слаби спомагателни индикатори, на 17-о място е другата водеща българска шахматистка Антоанета Стефанова. Бившата международна шампионка приключи деня с три поредни победи, като в деветия кръг надигра и най-силната сръбкиня Теодора Иняц.

Другите две българки в Самарканд - Гергана Пейчева и Надя Тончева, към този момент са 52-ра и 61-ва в класирането. Пейчева има 5 точки, до момента в който Тончева е с 4,5.

Лидер с впечатляващите 8,5 точки е рускинята Валентина Гунина. Тя има точка и половина задатък пред група от пет шахматистки, които поделят второ-шесто място с по 7 точки.

Наградният фонд на международното състезание по блиц при дамите е 150 хиляди $.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР