Нулева година по старите оперативни програми обявяват министерствата, които управляват

...
Нулева година по старите оперативни програми обявяват министерствата, които управляват
Коментари Харесай

Без еврофондове през 2022 г.

Нулева година по старите оперативни стратегии афишират министерствата, които ръководят еврофондове , сочат данните за 2022 година, Заради привършен запас по част от тях няма да се откриват никакви процедури, при други парите са малко и ще отидат в стеснен брой бенефициенти, написа Сега.

Програми за новия програмен интервал 2021-2027 още няма, огромно закъснение се получи и при Националния проект за възобновяване и резистентност.

В тази връзка финансовият министър Асен Василев съобщи, че държавното управление ще успее да се оправи с амбициозния проект да осъществя повече национални вложения без помощта на Европейски Съюз. От друга страна към този момент е ясно, че годината ще бъде проблематична и поради високата инфлация, която визира осъществяването на настоящи и неприключили контракти за строителство.

През октомври на м.г. екоминистерството разгласи, че няма да разгласява годишна стратегия за 2022-а, защото не възнамерява нови процедури, припомня Сега.

В края на януари т.г. изпълнителната организация, която ръководи оперативната стратегия Наука и обучение за образован напредък, също разгласи нулева 2022 година за нови процедури поради привършен финансов запас. Програма Иновации и конкурентоспособност също няма да афишира нови процедури по остарелия програмен интервал поради неналичието на средства.

Добрата вест е, че въпреки всичко има няколко ведомства, които ще набират планове и през т.г.. По стратегия Транспорт и транспортна инфраструктура ще тече единствено един план с непосредствено даване на средства на съответен бенефициент - 166 млн. лева за възстановяване на жп инфраструктурата за НКЖИ. Един единствен план ще има по стратегия Добро ръководство – 850 000 лева за Национален статистически институт за осъществяване на единна входна точка за подаване на годишните доклади за дейностите и сложно потребление на данните на Национален статистически институт, Национална агенция за приходите и Агенцията по вписванията. Малко повече планове ще бъдат осъществени през 2022 година по Програмата за развиване на селските региони, само че и там ресурсът е мощно стеснен.

По доста от оперативните стратегии финансите са изчерпани поради пренасочване на средства към ограничения, свързани с К19. Това значи, че няма да има и риск от загуба по такива стратегии, само че годината се обрисува да бъде много бедна като европейско финансиране.

Одобряването и на Националния проект за възобновяване и резистентност, и на новите оперативни стратегии се забави и действително осъществяване може да се чака вероятно през втората половина на годината. От МФ към този момент оповестиха, че по Плана тази година можем да чакаме най-много предплатеното заплащане от 1,6 милиарда лева



Не е ясно дали България ще успее да се оправи с условието да контракти 70% от ресурса от близо 13 милиарда лева до края на 2022 година и 100% до края на 2023-а. Напомняме, че бизнесът настоя плановете с подготвеност за осъществяване да стартират, без да се чака дефинитивно утвърждение, което е разрешено от европейските регламенти.

С бюджета за 2022 държавното управление към този момент дава обещание да има огромни национални вложения, макар неналичието на задоволително доходи по линия на Европейски Съюз, само че и тук времето за осъществяване стартира да е проблем. Все още няма изясненост дали и по какъв начин ще бъде решаван въпросът с поскъпналите строителни материали и поставените под въпрос към този момент течащи строителни планове по линия на европрограмите, припомнят от Сега.

Егор Глазунов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР