Нужни са законови промени и по-активно гражданско участие в обществените

...
Нужни са законови промени и по-активно гражданско участие в обществените
Коментари Харесай

Нужни са законови промени и по-активно гражданско участие срещу замърсяването

Нужни са законови промени и по-активно гражданско присъединяване в публичните разисквания, с цел да не се позволява промишлено замърсяване на природата, споделя природозащитникът Ростислав Кандиларов, докторант в Русенския университет. В седмичната ни графа " Гласът на града " ще чуете какво мисли той за смисъла на митингите за чист въздух и по какъв начин законово може да се влияе на управляващите и компаниите, с цел да не се позволява това.

Русе

Ростислав Кандиларов е докторант в Русенския университет и член на Неформалната гражданска група " Русенци за природата ". Той е от хората, които интензивно вземат участие, когато се разискват планове, свързани с развиването на града, и в екозащитни акции. Казва, че хората с неговото мислене не са малко, само че очевидно са незадоволително, щом се позволява да се строят предприятия, за които още първоначално се е подозирало, че ще замърсяват въздуха или водата. Както е станало в Русе, в Нова Загора, в село Труд, където тази седмица имаше цивилен митинги.

За да не се стига в сегашната обстановка – всички да усещат че има миризми, само че апаратурата не се регистрира замърсяване. Според Ростислав Кандиларов едната мярка е законодателството да е по-рестриктивно към замърсителите.
 Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет:
" Но това без някакъв механизъм за ефикасен надзор от модерни лабораторни средства е немислимо. Така че инвестицията сега по-скоро би трябвало да бъде за станции, които доста бързо да могат да вършат съответни замервания, които да могат да устояват в съда при възможни правосъдни каузи. "
Другата мярка – интензивно присъединяване на жителите в ръководството на техните градове и в контрола над властта.
Ростислав Кандиларов – природозащитник, докторант в Русенския университет:
" По принцип при нас законът дава опция за публични разисквания, дава опция до достъп до информация още в най-началната фаза, само че първо, че тя не се разгласява толкоз, второ – няма толкоз богат опит в българския народ, единствено в съответни групи инициативни, които да знаят самата методология. "
Затова съгласно Ростислав Кандиларов се стига до там, хората да са дейни, когато схванат за казуса, т.е. замърсяването към този момент е реалност. А това остава единственият законов метод за влияние върху ръководещите и върху компаниите по този начин, както преди 30 години няколко русенки поведоха първия екопротест против хлорното обгазяване на града от Румъния. На 27 септември те още веднъж ще излязат, с цел да напомнят по какъв начин са преборили системата, отстоявайки правото си да дишат чист въздух.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР