Нужни са не само изявления от страна на политиците от

...
Нужни са не само изявления от страна на политиците от
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: Да поставим въпроса за ангажиментите на РСМ като член на НАТО и съюзник

Нужни са освен изказвания от страна на политиците от РСМ, само че и да забележим необратим напредък. Такава позиция изрази пред БНР Димитър Гърдев, специалист по европейски политики на сигурност.    

" Политическото заявление, че няма да бъде позволен никакъв случай по време на честването на Гоце Делчев в Северна Македония, подплатено с конференция и с обещанията на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски, че този път виновниците са арестувани и ще бъдат съдени, не бива да се приема като някаква смяна в политиката на Скопие. Трябва да забележим, че този развой е необратим и с ясно заложени контроли и с ясно дефинирани цели. Както и че това ще бъде променено от всички партии в РСМ. " - разяснява той. 

По думите му държавното управление носи отговорност за цялостната конюнктура в една страна:  " Често говоренето и заявките имат партиен колорит. Не може връзките сред две страни да се градят на вътрешнополитическия развой в една от тях. "  

Димитър Гърдев акцентира, че политиците в РСМ би трябвало към този момент да са узрели, че са сложени в една нова ситуация - утвърдената преговорна рамка, която е с предварителни условия:  " Скопие не е почнало договаряния с Европейски Съюз и няма да ги стартира до момента в който не изпълнят предварителното изискване за смяната в Конституцията им и приемането на македонските българи като държавотворен народ. "  

Според експерта много и от високопоставените политици в РСМ не са наясно с процеса на евроинтеграция и считат, че този развой може да търпи някакви изключения за тях:   " Илюзорно е чувството им, че имат доста време и могат да забавят процеса на интеграция с Европейски Съюз.... В македонското общество се следи доста забавен развой и той е обвързван с опасенията на албанското малцинство там, че тези дрязги и антибългаризмът ще забавят интеграцията на страната. Само преди две седмици македонските албански партии бяха в Албания и обявиха, че те поддържат вписването в Конституцията на РСМ на македонските българи като държавотворен народ. "  

Димитър Гърдев уточни, че политиците в Скопие не си дават ясна сметка, че с одобряването на преговорната рамка двете страни - Албания и Северна Македония - към този момент вървят независимо по европейския път и Албания доста съществено може да изпревари РСМ:  " Как ще обяснят на македонското общество, че поради едни останки от титовски постулати и комунистически доктрини ще се забави интеграцията на страната им в Европейски Съюз. "  

РСМ стана член на НАТО единствено с помощта на България, изрично посочи специалистът по европейски политики на сигурност и добави:  " Ескалацията сред две натовски страни вреди на политиката на съюза и на стабилността в района. България би трябвало ясно да сложи въпроса за уговорките, които има Скопие като член на НАТО и съдружник на България, тъй като тази ескалация е безусловно неприемлива. ... В РСМ би трябвало да си дават сметка, че желанието им за участие в съюзите са обвързани и със наложителни задължения, те са напълно основателни да желаеме пояснение. "  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР