Нуждата от телемедицина и дистанционно наблюдение на пациентите рязко се

...
Коментари Харесай

Цифровата медицина е пред „голям скок напред”


Нуждата от телемедицина и отдалечено наблюдаване на пациентите внезапно се ускори
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за цифрово опазване на здравето нарастват бързо. Според отчет на McKinsey, в интервала 2019-2024 година така наречен DigitalHealth пазар ще се усили със 70% – от $350 милиарда до $600 милиарда

Една четвърт от тази сума, $150 милиарда, ще отиде за проучвания и разработки, със междинен годишен растеж на разноските от 8%. Следващият по значимост сегмент са „ цифровите аптеки ” с разноски в размер на 101 милиарда $ и 15% средногодишен растеж. Те са симбиоза на „ елементарни ” аптеки с телемедицински услуги, приложения за поръчка и услуги за доставка на медикаменти.

Голям проблем в телемедицината е приключването на данни. Проучване на Kaspersky Lab демонстрира, че към една трета от медицинските организации по света позволяват приключване на персонални данни на пациенти тъкмо по време на сесия по телемедицина. Това се дължи на потреблението на остарели операционни системи, които не получават актуализации за отбрана, и приложения, които не са изцяло предопределени за телемедицина.

Така да вземем за пример, някои лекари поддържат връзка с пациентите посредством елементарен WhatsApp. Делът на телемедицината към този момент е относително дребен, само че незабавно откакто нарасне, хакерите сигурно ще се интересуват от новата опция за облаги.
още по темата
Рисковите вложения в DigitalHealth също се усилват. Според CB Insights, размерът на вложенията в интервала 2016-2020 година нараства приблизително с 25% годишно – от $34,4 милиарда през 2016 година до $83,7 милиарда през 2020 година А през първата половина на 2021 година бяха вложени $66,3 милиарда, което е с 90% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

На базата на тези данни може да се твърди, че дигитализацията на медицината е на прага на „ огромен скок напред ”, а броят на започващите компании е причина за качество на услугите, предоставяни от цифровите платформи.

Основният размер на вложенията през обсъждания интервал се пада на Съединени американски щати (повече от 60%), до момента в който делът на Азия варира от 20% до 29%, а на Европа – от 9,8% до 13,8%. „ Останалият свят ” заема пренебрежимо малко капиталови запаси.

Има два съществени фактора за цифровата промяна на медицината. Това са общата наклонност към цифровизация на всички сфери на живота и, несъмнено, пандемията от ковид, която внезапно ускори потребността от телемедицина и отдалечено наблюдаване на пациентите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР