Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени, смята

...
Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени, смята
Коментари Харесай

Нужни са и конституционни, и законови промени

Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени, счита президентът Румен Радев. На тържествена гала в ЦИК той и вицепрезидентът Илияна Йотова получиха удостоверенията за втория си мандат на " Дондуков " 2. Според президента измененията в правораздаването би трябвало да бъдат осъществени с отстояване на публичния интерес и да основат такива условия, че корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, без значение кой е на власт.

" Изборите са фундаментът на демокрацията. От тяхното образуване и осъществяване зависят легитимността на институциите и способността ни като общество да градим сами и да отстояваме нашето бъдеще ", съобщи президентът на церемонията. По думите му провеждането на четири поредни избора, както и на общ избор за Народно заседание, президент и вицепрезидент, са казус за България и предизвикателство за гласоподавателите, за ЦИК и за администрацията. " Изборната администрация трябваше да се оправя с епидемиологичната конюнктура, да се създават и ползват ограничения за отбрана на здравето и живота на всички участници в изборния развой, трябваше да се обезвреждат и редица провокации към самия избирателен развой ", уточни президентът, като посочи сполучливото превъзмогване на тези провокации. Той благодари за доверието, гласувано на него и Илияна Йотова. " Ще вложим всичките си старания, с цел да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните ползи, да работим за благоденствието на всички български жители, да способстваме за съдействието и взаимоотношението сред институциите и гражданското общество. Водени от нашето разбиране за независимост, правда, правдивост и взаимност, ще продължим да сплотяваме напъните на обществото за основаване на условия за развиването ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна ", акцентира той.

Приоритетите на президентската институция остават непроменени и през втория мандат - подсилване на държавността, правдивост, правда, отстояване на националните ползи, поддръжка на институциите в тяхната работа в полза на обществото и развиването на България като сполучлива, просперираща и съвременна европейска страна. Радев увери, че ще бъде сериозен към държавното управление, когато то се отклонява от реализирането на цели в полза на жителите.

В първата половина на януари президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност. Целта е постигането на национално мнение, което да работи както за ускоряването на процеса на интеграция на районен съд Македония в Европейски Съюз, по този начин и за зачитането на българския народен интерес и правата на българските жители в югозападната ни съседка. Важно е да има мнение на този най-висш политически орган, в което партиите да имат ясна консолидация, съобщи Радев. По думите му основаването на условия за пълноценното включване на българите в РСМ в публичния, политическия, културния и икономическия живот на страната е въпрос от изключителна значимост за България. От основна значимост са и прекратяването на езика на омразата и основаването на предпоставки за по-голяма културна, инфраструктурна и икономическа съгласуваност сред двете страни, счита той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР