Бежанците от рохингите избягаха от Мианмар само за да „живеят в страх“ в Индия

...
Нух, Индия – Абдул Джабар, бежанец от рохингите, живеещ в
Коментари Харесай

Нух, Индия – Абдул Джабар, бежанец от рохингите, живеещ в лагер на 80 км (50 мили) от Ню Делхи, отиде до близкия магазин по-рано този месец, за да разбере какво задържа 14-годишния му син, който си беше тръгнал часове по-рано, за да купи черен пипер за тази вечер.

Когато той пристигна, случайни минувачи казаха на Абдул Джабар, че полицията е задържала сина му, докато той се е свързвал с WiFi на магазина, за да играе игри на телефона си.

Абдул Джабар, който избяга от Мианмар през 2014 г., за да живее в един от двата бежански лагера рохингия в Нух, отиде в най-близкото полицейско управление само за да му бъде казано, че синът му не е там.

След три дни издирване Абдул Джабар откри, че синът му, който твърди, че полицията го е била, е бил изпратен в поправителен дом за непълнолетни по подозрение, че е замесен в подпалването на полицейски участък, когато избухнаха жестоки сблъсъци в Нух миналия месец.

„Хора от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ни посъветваха да не напускаме лагера, за да избегнем полицейски действия. Как да излизаме на бунтове? Единственият път, когато излизаме, е да вземем хранителни стоки от близкия магазин“, каза той, отричайки обвиненията срещу сина си.

Дни на сектантски сблъсъци избухнаха на 31 юли, убивайки шестима мъже, включително мюсюлмански лидер в Гуруграм и двама полицаи в съседния Нух, единственият квартал с мюсюлманско мнозинство в Харяна.

Насилието започна по време на шествие на видна индуистка дясна военна организация, Bajrang Dal, и нейната родителска организация, Vishwa Hindu Parishad (VHP), заедно с други подобни групи.

След сблъсъците, в Нух и околните райони, засегнати от насилие, най-малко 150 души бяха арестувани и повече от 1200 имота, предимно принадлежащи на мюсюлмани, бяха разрушени от дясното правителство на Харяна Бхаратия Джаната Партия (BJP).

„Атмосферата на страх е такава, че за да избегнем задържането ни от полицията, ние се крием в полетата и горите наблизо през нощта“, каза Абдул Джабар пред Ал Джазира. „Няма кой да се застъпи за нас, в случай че полицията задържи някой от нас.“

„Не знам къде се намира“

Заедно със сина на Абдул Джабар, трима други мюсюлмани рохингия в Нух бяха задържани от полицията, включително 17-годишен, който придружаваше сина на Абдул Джабар до магазина.

Бащата на 17-годишното момче е търсил сина си два дни, преди да научи, че е бил изпратен в поправителен дом за непълнолетни по същите обвинения като сина на Абдул Джабар.

В друг бежански лагер в Нух, 21-годишният Сайфула, който прави и ремонтира колиби, е бил задържан от полицията на 4 август, според съпругата му.

Шири Джахан каза пред Al Jazeera, че не знае къде е съпругът й или защо е арестуван.

„Казвам на децата си, че баща им е отишъл на работа и ще се върне след няколко дни“, каза тя. „Въпреки това не знам къде се намира и обвиненията, по които е задържан.“

В религиозното училище в този лагер имам Абул Калам каза, че страхът от арест е постоянен.

„Аз съм единствената религиозна фигура в лагера и се страхувам, че ако нещо нещастно се случи в лагера, ще бъда първият, когото ще държат отговорни от полицията“, каза той, преди да откаже да коментира повече.< /p>

Офицерът за връзки с обществеността на полицията в Нух Кришна Кумар отказа да коментира арестите и многобройните искания за коментар от длъжностни лица останаха без отговор.

„Етническо прочистване?“

Управляващото правителство на Bharatiya Janata Party (BJP) в Харяна е разрушило стотици домове, магазини и бараки в Nuh.

През последните години няколко групи за защита на правата осъдиха BJP за превръщането на разрушаването с булдозери на имоти, притежавани предимно от мюсюлмани, заподозрени в случаи на насилие – и дори политически дисиденти – обичайна практика в щатите, управлявани от дясната партия.< /p>

На 7 август Върховният съд на Пенджаб и Харяна разпореди спиране на четиридневното разрушаване с булдозери на имоти в квартал Нух и постави под въпрос мотивите на замесените.

„Възниква също така въпросът дали сградите, принадлежащи на определена общност, се събарят под прикритието на проблема със закона и реда и упражняването на етническо прочистване се извършва от държавата.“

Към декември 2022 г. в Индия е имало над 21 хиляди мюсюлмански бежанци рохинги, според (UNHRC).

Действията на BJP и демонизирането на рохингите от основните медии в Индия разтърси общността.

На 4 август Мехбуб Рахман, 21-годишен служител в Инициативата за развитие и справедливост, благотворителен фонд, който работи с градски бедни и работници мигранти, също беше задържан от полицията.

Както при другите арести, баща му, Мохамад Алам, 44, трябваше да търси два дни, за да разбере какво е станало със сина му и твърди, че двамата са били нападнати, докато са били в ареста.

„Полицията не ми позволи да говоря със сина си. Той ме видя и започна да плаче. Той беше в много лошо физическо състояние“, каза Алам, който твърди, че синът му е бил физически нападнат, докато е бил в ареста.

На 24 юли отрядът за борба с тероризма арестува 55 мъже, 14 жени и пет деца, живеещи в шест района на съседната на Харяна провинция Утар Прадеш, 40 от които живееха в Матхура.

Бежанец там, пожелал анонимност, каза, че новината за тези арести е изпълнила общността им „със страх“.

„Как бихме могли дори да помислим да участваме в незаконни дейности в тази ситуация? Ние дори не можем да излезем за основни стоки и работа“, казаха те.

„Избягахме от етническо прочистване в [Мианмар], но все още живеем в страх.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР