НС създаде временна комисия за споразумението с Боташ“.Със 171 гласа

...
НС създаде временна комисия за споразумението с Боташ“.Със 171 гласа
Коментари Харесай

НС създаде временна комисия за споразумението с „Боташ“


Народно събрание сътвори краткотрайна комисия за съглашението с „ Боташ “.

Със 171 гласа „ за “, „ срещу “ – 34,   двама въздържали се  Народното събрание реши да бъде

основана краткотрайна комисия във връзка със съглашението сред  „ Булгаргаз “ ЕАД и турската енергийна компания „ Боташ “,  

подписано на З януари 2023 г .

Предложението е на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Тя ще е от 12 души, по двама от всяка парламентарна група.

Временният орган ще работи един месец и би трябвало да обясни и проучва изискванията по съглашението и неговия резултат за енергийната система на България,

както и подписаните контракти за доставка на газ в България през последните две години.

„ За “ бяха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), „ Възраждане “,

„ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “. Движение за права и свободи гласоподава „ срещу “, двамата въздържали се депутати бяха от ГЕРБ-СДС.

За ръководител беше определен Жечо Станков  от ПГ на ГЕРБ-СДС. Предложенията на Българска социалистическа партия

Борислав Гуцанов да оглави комисията и на „ Възраждане “ за Йордан Тодоров не събраха нужните гласове.

От ГЕРБ-СДС в състава на краткотрайния орган, с изключение на определения за ръководител Станков,

влиза и Александър Ненков. ПП-ДБ ще бъдат показани от Радослав Рибарски и Венко

Сабрутев. „ Възраждане “ – Йордан Тодоров и Димитър Гюрев. Движение за права и свободи – Рамадан Аталай и

Хамид Хамид. „ Българска социалистическа партия за България “ – Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, а „ ИТН “ – Павела Митова и Александър Вълчев.

По време на дебата Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната-Демократична

България “, заявявайки поддръжка за комисията, попита по какъв начин по този начин служебно държавно управление с
къс мандат подписва дълготраен контракт за доставка на газ.
Такива съглашения, които са свързани с дълготраен ангажимент, не би трябвало да се подписват без консултация с Народното събрание, счита депутатът.

Тези, които приказват за потребността от глоба на Народното събрание, не помнят, че  точно тяхното държавно управление скри  плана за възобновяване, включи се в дебата Цончо Ганев от „ Възраждане “. Според сътрудника му Искра Михайлова договорът ощетява българската страна. Не е изключено тази комисия да докара до мощно рестриктивни ограничения във връзка с някогашния министър на енергетиката, означи тя. Смятам, че този контракт е напълно отговорност на президента, тъй като неговият длъжностен министър го подписа, разяснява и Стоян Таслаков от „ Възраждане “.

Големият въпрос е обвързван  със стабилността на енергетиката в бранш „ газ “, акцентира Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.  Важно е, съгласно него, да се огледа до какво положение бе доведен „ Булгаргаз “ и то не поради мениджмънта. Държавата да подсигури сдружението с задоволително запас, тъй като на 1 януари следващата година цената на газа за българските консуматори ще скочи доста поради безценен газ, съхраняван в „ Чирен “, изиска Станков.

Ако „ Булгаргаз “ не бъде обезщетен от страната, цената на газа от 1 януари може да „ експлодира “, съгласи се Драгомир Стойнев от левицата. Вие сте ръководещите, в случай че цената скочи до небесата, ще бъдете виновни- вие и ПП-ДБ, посочи той. Трябва да обясните по какъв начин по този начин сдружението в салдото си има към този момент минус 260 млн.лв., настоя депутатът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР