Новозеландското правителство е опитвало от години да депортира мъжа, отговорен

...
Новозеландското правителство е опитвало от години да депортира мъжа, отговорен
Коментари Харесай

От години опитвали да депортират терориста от Окланд

Новозеландското държавно управление е опитвало от години да депортира мъжа, виновен за терористичната офанзива в супермаркет по-рано тази седмица, съобщи ДПА.
Още по тематиката
Днес бяха анулирани правосъдните разпоредби, които забраняваха публикуването на името на мъжа и имиграционния му статут.

Премиерът Джасинда Ардърн съобщи, че новозеландската Имиграционна работа се е опитвала да депортира шриланкиеца от 2018 година В петък 32-годишният Ахамед Атхил Самсудин атакува седем души в супермаркет в Окланд. Той беше убит от служители на реда под прикритие, които скрито го следели непрекъснато от юли.

Самсудин е дошъл в Нова Зеландия през 2011 година със студентска виза и е кандидатствал за бежански статут, съобщи Ардърн.

Молбата му първо е отхвърлена, само че при обжалването е задоволена и по този начин през декември 2013 година въпреки всичко му е възложен бежански статут.

През 2016 година попада в полезрението на полицията, а на имиграционните управляващи " става известна информация, която ги кара да считат, че бежанският статут на лицето е добит посредством машинация ", съобщи Ардърн.

През 2019 година статутът му е лишен, само че той обжалвал депортацията си.

Имиграционните управляващи по-късно проучили опцията той да бъде арестуван под стража, до момента в който трае обжалването.

" Невероятно разочароващо е, че издаденото по-късно правно мнение по въпроса е гласяло, че това не може да стане ", сподели Ардърн.

Мъжът евентуално щял да бъде сметнат за " предпазено лице " поради статута на страната, от която идвал, и поради евентуалното отношение, което щяло да бъде проявено към него, когато се върне. В Нова Зеландия хората от категорията " предпазено лице " не подлежат на депортация.

Към днешния ден трима от ранените при нападението в петък остават в болница в сериозно положение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР